poslano tek šturo izvješće / Ministarstvo objavilo rezultate inspekcije u rodilištima, iz RODE poručuju: 'Ne smije im biti dovoljno da majka i dijete prežive'

Horor priča iz vinkovačkog rodilišta koja je šokirala Hrvatsku nagnala je Ministarstvo zdravlja da objavi kako je završena inspekcija koje je nakon groznih svjedočanstava pokrenuta prošle godine

18.2.2016.
19:00
VOYO logo

U 41. godini Mihaela Afrić je rodila prvo dijete, malenog Nou. Iako je riječ o kasnoj trudnoći, strah je prevladala. Za osoblje ima uglavnom riječi hvale, tek uz jednu iznimku.

"Jedan doktor nije bio baš stručan, ili se tako potrefilo. Ja se npr. bojim mjeriti tlak. I ako meni doktor kaže, odnosno plaši me da ću s tim ugroziti bebu, a u biti nije to ništa strašno, mislim da to nije u redu", kaže Mihaela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
istraga u tijeku /

Horor u vinkovačkom rodilištu: beba umrla pri porodu, majka krivi liječnika!

Image
istraga u tijeku /

Horor u vinkovačkom rodilištu: beba umrla pri porodu, majka krivi liječnika!

Zbog sličnih slučajeva, Ministarstvo zdravlja krenulo je u nadzor. Rezultati izvješća poslani su tek jučer, i vrlo su šturi. Ne navode se konkretni problemi, ali iz naređenih mjera i više su nego očiti.  

Prostor, oprema i broj liječnika ne odgovara broju porođaja. Organizirat će se tečajevi za partnere, a osoblje će naučiti kako razgovarati s pacijentima. Sva medicinska dokumentacija ujednačeno će se voditi - od povijesti bolesti do svakog zahvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge RODA poručuju da se objavljeno izvješće ne može tako ni nazivati jer ne donosi ništa.

"Iz njihova priopćenja vidi se da je njima važno da samo žene izlaze iz rodilišta žive i da po mogućnosti nisu imale carski rez. I naravno da su i njihova djeca živa. Mi nećemo dopustiti da je to nama dovoljno", kaže Daniela Drandić, potpredsjednica Udruge RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije gotovo dvije godine pokrenule su akciju 'Prekinimo šutnju', s potresnim svjedočanstvima.

"Na svom prvom i jedinom porodu u KB-u Osijek doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji ni zvijeri ne bi smio nitko priuštiti",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sestre su se nalegle na mene da izađe posteljica i psovale i prijetile da ih ne guram jer one trpe moj smrad", samo su neka od potresnih svjedočanstava majki.

"Meni je jako tužno što se mora desiti ono najgore da bi naše trome institucije počele reagirati na problem o kojem mi znamo i govorimo više od 15 godina", kaže Drandić iz Udruge RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vinkovačke bolnice, gdje se dogodila tragedija koja je potresla javnost, i danas tišina. Vrata su za medije zatvorena, baš kao što su bila zatvorena pune dvije godine za inspekciju Ministarstva. 

Smijenjen je sanacijski upravitelj, a inspekcija koja će istražiti tragičan slučaj Mateje Janković, koja je u mukama rodila mrtvo dijete, planiran je za idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo