JASNA PORUKA / Ministarstvo odgovorilo prijevoznicima: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, Vlada je pomogla nizom mjera

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

I dalje ćemo se zalagati za olakšanje trenutne situacije, no neke neopravdane zahtjeve zasigurno nećemo razmatrati, poručili su

26.10.2020.
14:36
Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture reagiralo je na današnji prosvjed cestovnih prijevoznika te je istaknulo da teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički, kao i da je Vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru.

Image
200 kamiona /

Zagrebačke prometnice paralizirane zbog prosvjeda prijevoznika: 'Jedva opstajemo u ovoj krizi'

Image
200 kamiona /

Zagrebačke prometnice paralizirane zbog prosvjeda prijevoznika: 'Jedva opstajemo u ovoj krizi'

''Vlada, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, od samog početka pandemije koronavirusa donijelo je niz mjera za pomoć teretnim prijevoznicima'', naglašeno je u priopćenju resornog Ministarstva kao reakciji na današnji prosvjed prijevoznika u organizaciji Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i Udruge Glas poduzetnika koji su od ranog jutra blokirali normalno prometovanje zagrebačkim prometnicama da bi ukazalai na svoju, kako tvrde, tešku situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Okupljanje prosvjednika svakako ne pridonosi trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj uslijed koje su danas donesene određene mjere o  ograničenju javnih okupljanja, naravno, pri tome ne dovodeći u pitanje ostvarivanje građanskog prava javnog prosvjedovanja'', napominju uvodno iz Ministarstva.

''Sektor prometa, uz turizam, jedan je od najpogođenijih sektora, međutim prema podacima kojima raspolažemo, prijevoz tereta nije ostvario značajan pad prometa kao što je to situacija kod putničkih, odnosno povremenih, prijevoznika. Nadalje, Vlada, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, od samog početka pandemije koronavirusa donijelo je niz mjera za pomoć teretnim prijevoznicima. Neke od tih mjera su donesene i prije same pandemije, poput one o povratu trošarina za teretni prijevoz prema kojima su teretni prijevoznici, prema procjeni, ostvarili oko 240 milijuna kuna povrata. Ovakvu odluku do sada, niti jedna prethodna Vlada nije donijela. Također, tijekom ovog i prošlog mandata, prilikom izrade svih relevantnih zakonskih prijedloga i pravilnika vezanih uz teretni promet, predstavnici Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika bili su prisutni te su se u najvećoj mogućoj mjeri njihovi prijedlozi bili uvaženi. Osim toga, tijekom „lockdowna“ odlukom ministra Olega Butkovića, teretni prijevoznici su bili oslobođeni od plaćanja naknade za CEMT dozvole u onom dijelu koji se odnosi na prihode državnog proračuna te su im odobreni značajni popusti za plaćanje autocesta u nadležnosti Hrvatskih autocesta'', pobrojali su iz Butkovićeva ministarstva.

Vezano za određene zahtjeve prosvjednika među kojima su i oslobađanje od parafiskalnih nameta poput pristojbe za radio-televizijsku pretplatu te naknade turističkim zajednicama te ukidanje obveznog članstva u komorama, ističu da to nije u domeni djelokruga ovog Ministarstva te podsjećaju: ''Prijevoznici ističu i uređenje prekograničnog prometovanja sa Slovenijom gdje odluka o ograničenu nije donesena od hrvatske strane već jednostrano, od slovenskih vlasti. Pri tome, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u proteklom razdoblju održalo niz sastanaka, kako s prethodnim, tako i s novim slovenskim ministrom prometa, gdje su tražene mogućnosti otvaranja graničnih prijelaza za sve hrvatske prijevoznike međutim do sada su jedno omogućene dozvole prijelaza za pojedine dijelove Hrvatske''.

''Analizirajući današnje poruke pojedinih predstavnika teretnih prijevoznika, stječe se dojam kako je njihova intencija čim više koristiti malogranične prijelaze odnosno koristiti mrežu državnih, odnosno lokalnih cesta i time neizravno pridonositi ugrožavanju sigurnosti prometa i građana. Ističemo kako ovo zasigurno nije cilj koji želimo ostvariti, naša intencija jest da se kamionski promet odvija čim više na autocestama, kako zbog veće sigurnosti tako i zbog zaštite naših građana koji žive uz državne ceste. U proteklim godinama Republika Hrvatska uložila je značajna sredstva u izgradnju jedne od najboljih autocestovnih mreža u Europi, a sve to kako prometovanje na njih usmjerio čim veći broj vozila, osobito onih teretnih. U tom smislu u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, pripremamo rješenja za unapređenje prohodnosti pametovanja na glavnim graničnim prijevozima te smanjenju čekanja teretnih vozila pri pregledu'', navode iz Ministarstva.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sukladno svojem djelokrugu i dalje će se zalagati za olakšanje trenutne situacije, međutim neke neopravdane zahtjeve zasigurno nećemo razmatrati, poručili su zaključno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo