Otkriveno u Plodinama kod Rijeke / Ministarstvo poljoprivrede: potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Veterinarska inspekcija i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca

20.11.2016.
16:52
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u nedjelju da je laboratorijski nalaz potvrdio salmonelu u proizvodu Pureći hamburger sa ružmarinom talijanskog proizvođača AIA.

Taj proizvod, s rokom valjanosti do 22. studenoga ove godine, prodavao se u trgovačkom lancu Plodine u u Industrijskoj zoni Kukljanovo kod Rijeke, gdje je, u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskoga podrijetla, provedena službena kontrola veterinarske inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u subotu javnost obaviještena o sumnji da taj proizvod sadrži bakteriju Salmonella spp. te je Ministarstvo pozvalo trgovce da povuku proizvod, trgovački lanci Spar i Kaufland su prijavili da su proizvod imali u svojim maloprodajnim objektima te su ga povukli iz prodaje, navodi se u priopćenju.

S obzirom na to da proizvođač AIA direktno prodaje svoje proizvode trgovačkim lancima, hrvatski RASFF je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome obavijestio europski RASFF i zatražio od proizvođača distribucijske liste za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinarska inspekcija i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca. Nakon što od proizvođača dobije distribucijske liste te ako se utvrdi da su proizvod na tržište stavili i drugi trgovački lanci, Ministarstvo poljoprivrede će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Bakterija iz grupe Salmonella spp. izaziva zaraznu bolest salmonelozu koju najčešće uzrokuje hrana životinjskog podrijetla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito onu životinjskoga podrijetla, treba dobro termički obraditi prije konzumacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo