nastavlja se polemika / Ministarstvo rješenje 'švicarca' vidi u bankama, one ga vide kao nesustavno i neeuropsko

Saborski odbori jednoglasno su podržali vladino rješenje o švicarcu, a za je, kako je rekao, zbog vlastite savjesti glasovao i jedan HDZ-ovac. Udruga banaka traži odgodu od barem mjesec dana, a pojedine banke potvrđuju: idemo na međunarodnu arbitražu

15.9.2015.
18:55
VOYO logo

Potpora zakonu o švicarcu na saborskim odborima - jednoglasna je. U zraku je bila i ruka jednog zastupnika HDZ-a koji i sam ima takav kredit.

Zastupnički argumenti i s ljevice i s desnice slični su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim ljudima treba dati nadu  oni deset godina plaćaju svoje obveze, a nisu se pomaknuli s mjesta", rekla je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec

"Mislim da su građani dugo godina bili nepravedno financijski tlačeni, to više ne mogu izdražti, dogorjelo je do prstiju", dodao je zastupnik Ivo Jelušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministarstvo financija jasno je tko treba snositi trošak. 

"Ide na teret jačega, na banke i to smatramo poštenim, kotrektnim i odgovornim", rekao je Igor Rađenović, zamjenik ministra financija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za banke je rješenje neodgovorno, nepošteno, neustavno i neeuropsko. Stoga kupuju vrijeme do izbora i moguće smjene vlade s kojom su u ratu.

"Rješenje je jednostavno: odgodimo sada ovaj zakon i Sabor može zatražiti od Vlade da u roku od mjesec dana izmisli održivo rješenje, da se konzultirate i s europskom središnjom bankom", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih banaka Zoran Bohaček

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade ne odustaju.

"Tu ima jako puno kalkulacije i nepoštenja na strani banaka, poslovnog nepoštenja, a ovo što smo napravili je čak dobro i za njih", ustvrdio je Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz centrale austrijske Raiffaisen banke zastupnicima je došla obavijest da ta banka pokreće međunarodnu arbitražu u Washingtonu. No šef odbora za Ustav tvrdi - sad vrijede europska pravila, a ne međunarodna arbitraža.

"Ne mogu, ponavljam, ne mogu niti tumačiti niti rješavati pred nekakvim arbitražama već isključivo pred redovnim sudskim postupkom Europske unije, a to je nacionalni sud, pa ako postoji dvojba, ide se na europski sud u Luxemburgu", izjavio je Peđa Grbin, predsjednik Odbora ua Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor odlučuje u petak, i vladino rješenje ima potrebnu većinu. No rat oko kredita u franku tu ne prestaje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo