TREBAMO LI SE ZABRINUTI? / Ministarstvo u raspravu poslalo izmjene zakona kojim će lakše pratiti bankovne transakcije građana. Objasnili što mogu vidjeti

Image
Foto: Shutterstock

Podsjećaju kako će iste provjeravati radi obavljanja zadaća u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela i praćenja te zamrzavanja nezakonite imovinske koristi

24.4.2022.
23:11
Shutterstock
VOYO logo

Ministarstvo financija u javnu raspravu uputilo je zakonski prijedlog kojeg nastoje uskladiti s europskom direktivnom, a prema kojem bi osim Ureda za sprječavanje pranja novca, uvid u bankovne račune građana dobili i Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava. Koliko je to uopće pravno moguće te trebaju li se građani zabrinuti objasnili su iz Ministarstva financija za Net.hr.

Kažu kako se predloženim zakonskim rješenjem nadležnim tijelima kakva su recimo policija, Državno odvjetništvo, Porezna uprava, Carinska uprava propisuje izravan pristup informacijama o bankovnim računima sadržanim u Jedinstvenom registru računa. To pak znači da će nadležna tijela za obavljanje poslova propisanih Zakonom imati izravan pristup identifikacijskim podacima o imateljima bankovnih računa, o osobama ovlaštenim za raspolaganje sredstvima na računu, o stvarnim vlasnicima pravnih osoba imatelja računa, te sefovima fizičkih i pravnih osoba, pojašnjavaju iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore i kako podaci koji se vode u Jedinstvenom registru računa, a kojima će nadležna tijela imati izravan pristup, ne sadrže podatke o prometima po računima odnosno stanjima po računima. Ističu i kako u okviru obrade osobnih podataka na temelju Zakona, Ministarstvo u potpunosti poštuje pravo na zaštitu osobnih podataka.

Image
stezanje remena /

Inflacija raste, došao je kraj jeftinom novcu, iz HUB-a poručuju: 'Kamatne stope će blago i postepeno rasti'

Image
stezanje remena /

Inflacija raste, došao je kraj jeftinom novcu, iz HUB-a poručuju: 'Kamatne stope će blago i postepeno rasti'

Podsjećaju kako će iste provjeravati radi obavljanja zadaća u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela i praćenja te zamrzavanja nezakonite imovinske koristi. Govore i da su službenici Carinske uprave i Porezne uprave sukladno zakonskim propisima ovlašteni provoditi dokazne radnje povjerene od nadležnog državnog odvjetnika sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo