financiranje referenduma / Ministarstvo uprave pustilo u javnu raspravu prijedlog zakona o referendumima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

16.8.2018.
14:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo uprave u javnu raspravu je uputilo Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma po kojem će organizacijski odbori referendumskih inicijativa morati državi transparentno dostavljati podatke o svojem financiranju i promidžbi, a u obvezama će u velikom dijelu bit izjednačeni s političkim strankama i nezavisnim listama.

Organizacijski odbori referendumskih inicijativa će donacije u novcu za financiranje referendumske aktivnosti moći prikupljati isključivo na posebnom računu namijenjenom u tu svrhu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i političkim strankama donacije fizičkih osoba Organizacijskom odboru ne smiju prelaziti iznos od trideset tisuća kuna. Ukupna vrijednost donacija pravne osobe Organizacijskom odboru za financiranje referendumske aktivnosti za pojedini državni referendum ne smije prelaziti iznos od dvjesto tisuća kuna, a za pojedini lokalni referendum trideset tisuća kuna. Za donacije čija je vrijednost veća od pet tisuća kuna, davatelj i primatelj donacije dužni su zaključiti ugovor.

Po prijedlogu tog Zakona donacije za financiranje referendumske aktivnosti mogu se prikupljati od dana otvaranja posebnog računa za financiranje referendumske aktivnosti do isteka roka za prikupljanje potpisa birača za izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma. U slučaju raspisivanja referenduma, od dana objave odluke o raspisivanju referenduma u službenom glasilu do dana održavanja referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualne donacije primljene nakon roka predstavnik Organizacijskog odbora dužan je odmah prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu, a donaciju vratiti donatoru najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka donacije. Ako povrat nije moguć ili je donacija iz nedozvoljenog izvora, dužan je u tom roku uplatiti iznos vrijednosti takve donacije u državni proračun.

Ukupan iznos troškova referendumske aktivnosti za raspisivanje pojedinog državnog referenduma ne smije prelaziti iznos od osam milijuna kuna, milijun kuna za lokalni referendum u Gradu Zagrebu, šesto tisuća kuna za lokalni referendum u županiji i velikom gradu, dvjesto pedeset tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od deset tisuća stanovnika, sto tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju od tri do dest tisića stanovnika te pedeset tisuća kuna za lokalni referendum u jedinicama lokalne samouprave koje imaju do tri tisuće stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više neće biti moguće anonimne donacijem, već će izvješća o primljenim donacijama za financiranje referendumske aktivnosti trebati sadržavati imena, odnosno nazive donatora i adrese, OIB te podatke o specifikaciji troškova. Financijski izvještaj sa svim potrebnim podacima inicijative će morati dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu.

Izvješće Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja odredbi ovoga Zakona koje se odnose na financiranje referendumske aktivnosti morat će se objaviti na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva u roku od 60 dana od dostave Financijskog izvještaja o financiranju referendumske aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendumske aktivnosti neće se moći financirati donacijama, među inim, državnih i tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave, vjerskih zajednica i humanitarnih organizacija, stranih država te stranih političkih stranaka i pravnih osoba. Također, referendumske aktivnosti neće se moći financirati niti donacijama udruga, ako u tu svrhu koriste novčana sredstva iz državnog proračuna tj. proračuna jedinice samouprave, zaklada i fundacija kao ni od fizičkih i pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima. Također zabranjeno je davanje donacija u novcu ili u obliku proizvoda preko trećih osoba (posrednika).

Komentari na Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moći će se uputiti do 12. rujna 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo