različiti koeficijenti, a isti posao? / Ministarstvo zdravstva konačno ispravilo nepravdu! Savjetnica ministra za RTL: 'Ovo je povijesni trenutak...'

Ministarstvo zdravstva ispravilo je nepravdu koja se vukla više od 10 godina! Vozačima saniteta, medicinskim sestrama i tehničarima konačno je izjednačen koeficijent na razini cijele zemlje

14.7.2022.
20:30
VOYO logo

Zbog različitih koeficijenata u županijama, za isti posao razlika u plaćama bila je između tisuću i 1500 kuna, a u posljednjih 11 godina jedan vozač u prosjeku je izgubio najmanje 200 tisuća kuna. Novom uredbom donesena je i odluka kojom se priznaje stručna spremna magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima na radnim mjestima i položajima prve vrste.

A što to točno znači objasnila nam je savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, Snježana Krpeta. "Moram reći da je ovo povijesni trenutak u hrvatskom sestrinstvu jer ovaj problem je prisutan već 12 godina. Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova konačno ćemo biti regulirana profesija", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da to znači da je "zdravstveni sustav iskazao potrebe gdje su potrebna mjesta s visokim obrazovanjem." Unatrag zadnjih dvadeset godina, kazuje Krpeta, dolazilo je do stihijskog i neplaniranog obrazovanja te hiperprodukcije kadra koji je imao visoko obrazovanje, a koji se nije mogao nigdje implementirati u zdravstvenom sustavu.

"Zahvaljujem od srca ministru Berošu, Vladi Republike Hrvatske i našem premijeru što nas je prepoznao kao važne dionike zdravstvenog sustava. Ovom uredbom konačno ćemo imati pravno reguliranu profesiju po uzoru na sve moderne europske zemlje", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
berovševa reforma /

Fali liječnika i medicinskih sestara: Liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana

Image
berovševa reforma /

Fali liječnika i medicinskih sestara: Liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana

Velika je ovo vijest i za vozače saniteta, koji su na mjesec gubili i do 1500 kuna! "Konačno će se regulirati i njihov status, jer to su ljudi koji su također izloženi svim stresovima naše profesije. Drago mi je i zbog njih, ovih godina zaista su trpjeli nepravdu u svojim primanjima", kaže Krpeta.

Posebno je istakla to da je ovom uredbom regulirano obrazovanje na vertikalnoj razini, "sad ćemo skupa s našim ministrom raditi na horizontalnoj razini", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na potrebe bolesnika, koje se nisu mijenjale, jako su bitne srednje medicinske sestre i prvostupnice sestrinstva koje su u 24-satnoj skrbi s bolesnicima. "Tu ćemo raditi na specijalizacijama u sestrinstvu kako bi dobili na centrima izvrsnosti i kako bi i te sestre mogle primijetiti promjene na svom statutu i položaju, a naravno i na uvjetima rada", zaključuje Krpeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo