maske ostaju / Ministri Fuchs i Beroš nakon sjednice Vlade o nadolazećoj školskoj godini: 'Mjere će biti relaksiranije'

"Za zdravlje djece je od velike važnosti ponašanje u školama, ali i odnos roditelja prema bolesti", kazao je Beroš.

26.8.2021.
13:56
VOYO logo

Na sjednici Vlade Andrej Plenković je rekao da će u tjednima koji dolaze razmatrati što dalje. Dok je ministar Vili Beroš kazao je da je udio novozaraženih u zadnja 24 sata 6,12 posto.

Image
Obećao /

Plenković: 'Bilo kakvog tvrdog zatvaranja neće biti u Hrvatskoj. Kad se ukinu restrikcije, nema niti mjera potpore'

Image
Obećao /

Plenković: 'Bilo kakvog tvrdog zatvaranja neće biti u Hrvatskoj. Kad se ukinu restrikcije, nema niti mjera potpore'

Nakon sjednice ministar Radovan Fuchs je rekao kako će mjere koje se tiču školstva biti poznate tijekom dana i objavljene na web stranici. Prošlu školsku godinu je ocijenio zadovoljavajućom, djeca su pet tjedana bila online i to nas svrstana na vrh u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjere će biti relaksiranije'', kazao je ministar. 

''U odnosu na prošli put djeca od 1. do 5. razreda koja su bila u balončićima moći će se donekle miješati. Dopustit će se da predmeti izborne, dopunske i dodatne nastave, koja je lani išla online. Primjerice učitelj vjeronauka moći će ići od jednog razreda do drugog, prošle godine je to bilo spriječeno. Višim razredima ćemo dozvoliti mijenjanje učionica'', izjavio je Fuchs. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i dalje se preporuča nošenje maski, kao i mjerenje temperature na ulazu.

Pojasnio je da to znači da se mogu koristiti kabineti i učionice za kemiju ili fiziku. Bit će omogućeno i bavljenje sportom unutar škola. Momčadi će moći biti sastavljenje od djece iz različitih razreda. Ipak, školske sportske dvorane će i dalje biti zatvorene za 
rekreativne sporte za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraća se mogućnost roditeljskih sastanaka. Mjerenje temperature kao mjera ostaje, ali se radi doma, ne prilikom ulaska u škole. Dozvoljava se praska studenata, a učenici strukovnih škola mogu ići u firme gdje će raditi praksu i moraju se držati epidemioloških mjera. 

Što se tiče mogućnosti testiranja profesora prilikom dolaska na posao, Fuchs je rekao da nije jednostavno provoditi taj test. "Zamislite koliko imamo škola izvan većih središta, to bi bilo vrlo komplicirano, puno bolje bi bilo kada bi se cijepili", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Posebno smo mislili na mentalno zdravlje djece

Nakon ministra Fuchsa pred novinare je istupio ministar Vili Beroš koji je otkrio da Hrvatska po novoj karti ECDC-a nije ušla u crveno.

Što se nastave tiče, rekao je da je važno da je struka definirala epidemiološki okvir u kojem se nastava može sigurno odvijati. Naglasio je da se posebno mislilo na mentalno zdravlje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za zdravlje djece je od velike važnosti ponašanje u školama, ali i odnos roditelja prema bolesti."

Kazao je da HZJZ preporuča cijepljenje za djecu već od 12 godina s kroničnim bolestima, kao i za onu djecu koja žive u kućanstvu s oboljelima, te za učenike završnih razreda, kao i za učenike škola koji tijekom prakse dolaze u kontakt s više ljudi ili borave u domovima, te, naravno, dodao je, nastavnicima i roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijepljenju

Upitan o tome kako teče cijepljenje, Beroš je rekao da svjedočimo određenom padu, no posljednjih je dana broj cijepljenih prvom dozom stabilan, tri do četiri tisuće. "Što po meni nije dosta, ali ipak ne bih rekao da cijepljenje staje ili da je znatno usporenije", rekao je Beroš.

"Dolaskom zimskih dana i povećenim brojem zaraženih i hsopitaliziranih raste svijest o potrebi cijepljenja i prevencije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i dopis KBC-a Osijek koji je upozorio djelatnike da bi mogli biti financijski odgovorni u slučaju tužbi osoba zaraženih u bolnici, rekavši da je "potpuno u redu da vodstvo svake zdravstvene ustanove vodi računa o sigurnosti zdravstvenih procesa".

Kazao je i da je pobornik Covid potvrda i njihovog korištenja iako nisu optimalne, a rekao je i da slično razmišljaju i još neki europski ministri. "Sve će ovisiti o kretanju epidemije, ako broj zaraženih bude rastao, ići ćemo u tom smjeru", rekao je pojasnivši da nije lako uskladiti nekoliko različitih zakona o radu, radnim obvezama i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo orijentirani prema restrikcijama, ograničenjima", naglasio je i dodao da će uskoro izaći s novim mjerama.

Osvrnuo se i na problem osoba koje su preboljele bolest ali ne mogu dobiti potvrdu jer nisu potvrdili bolest PCR testom. "Obratili smo se Komisiji s tim problemom i vjerujemo da će Komisija riješiti taj problem, ali HZJZ ima i nekoliko rezervnih rješenja. Morat ćemo pričekati da se Komisija očituje, a onda možemo krenuti s nacionalnim rješenjima", rekao je pojasnivši da su to neki nacionalni kriteriji, ali o tome je odbio reći više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo