to je Hrvatska! / Ministri, gradonačelnici, načelnici, župani... U zadnjih pet godina u zatvoru je završilo 26 političara

Spektakularna uhićenja, kucanje na vrata u zoru, buđenje dežurnih novinara i naguravanje snimatelja dok se u autu skrivaju očito ne prestaje biti popularno

8.7.2022.
8:50
VOYO logo

I tako će čari spavanja u zatvorskoj ćeliji osjetiti još jedan bivši ministar. U zatvoru su bili i ministar prostornog uređenja, i međimurski župan, i gradonačelnici Petrinje i Kutine i bivša sisačka županica, i ravnatelj HRT i načelnik općine Čeminac - i to govorimo samo o zadnjih godinu dana.

Svi dobro znamo da su u zatvorskoj kantini ručali i bivši premijer, i brojni drugi ministri i zagrebački gradonačelnik i ravnatelji groblja, cesta, šuma, brodogradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je Hrvatska.

Zemlja gdje se zloupotrebljava položaj i ovlasti, zemlja gdje se trguje utjecajem, gdje se zapošljavaju rođakinje i prijatelji, zemlja gdje se krivotvore dokumenti, sređuju stručni ispiti, daje mito, prima mito, taji porez, mulja s poticajima. Gdje je rijetkost da je netko pošten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se može pohvaliti da je u samo pet godina pokrenuta istraga protiv 26 ministara, državnih tajnika, gradonačelnika, njihovih zamjenika i gradskih političara.

Danas Super Tole samo par mjeseci ranije, ista slika kod bivšeg kolege iz Vlade Horvata, prvog ministra ikad uhićenog na funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se iz zatvorskog iskustva izvukao bivši ministar koji je luksuzne nekretnine zabunom prijavio kao pašnjake, ali optužnica je tu.

A Damir Polančec je nakon 115 dana istražnog zatvora zbog afere Spice, 11 godina agonije, uništenog života i spisa od 40.000 stranica, oslobođen krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja više ne mogu zapjevat. Može mi netko svirati omiljenu pjesmu, ja ću pjevati, otvarat ću usta, ali neću pjevati. Dakle nešto vam ostane u vama slomljeno", rekao je Damir Polančec u siječnju.

Image
'GDJE ĆETE DALJE?' /

Osječka tvrtka objavila oglas za praksu kojem odgovara uskoro nezaposleni ministar Marić. Nude mu tri pozicije

Image
'GDJE ĆETE DALJE?' /

Osječka tvrtka objavila oglas za praksu kojem odgovara uskoro nezaposleni ministar Marić. Nude mu tri pozicije

Tražili smo da nam još netko ispriča to iskustvo zatvora. 28 bivših zatvorenika i pritvorenika sam zvala. 28 njih me odbilo. Nerado se prisjećaju jer zatvor je mjesto na kojem je svejedno jesi li doktor znanosti, sitni lopov ili premijer jer svatko prolazi isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pregleda dokumenata slijedi pregled tijela što znači da će svakoga skinuti do gola kako bi se uvjerili da neće donijeti oružje, drogu i ništa slično. Nakon toga ide zdravstveni pregled a tek onda smještaj u ćelije. Hoće li u sobi biti sami ili sa cimerom ovisi o sigurnosnoj procjeni. Što u slučaju političara ne znači da su oni potencijalno opasni već da su potencijalni cimeri opasni za njih.

Legenda kaže da su Ivi Sanaderu tako u Remetincu prvu noć ostali vikali Ivo Lopove. pa je on nakon sigurnosne procjene dobio devet kvadrata na ženskom odjelu. Pisalo se da je to zato što nije mogao na čučavac, ali tko će sad znati što je istina.

Za razliku od američkih filmova zatvorenici u Remetincu dane provode u svojoj odjeći, koju ili peru u zatvorskoj praonici sami ili im čistu donosi posjeta.

Na zid smiju zalijepiti obiteljske fotografije, smiju imati vjenčani prsten ali karte i loptu nema šanse. Novac nemaju, ali imaju zatvorske kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat vremena šetnje po dvorištu, tri obroka ukoliko nisu bolesni, smiju se pretplatiti na novine, a za knjiške moljce tu je zatvorska knjižnica.

U kaznionicama je drugačije, oni čak imaju radionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je u posljednjih pet godina otvorio ili proširio istrage protiv 26 okrivljenika. 20 lokalnih moćnika, 6 protiv ministara, zamjenika i pomoćnika. Najčešće su zloupotrebljavali položaj i ovlasti ( 22 slučaja), zatim trgovali utjecajem (14 puta), zatim davali i primali mito (5 slučaja).

U tom je periodu podignuto 12 optužnica.

"Na lokalnoj razini je korupcija rasprostranjenija i neposredno je bliža građanima, vidljivija im je... Tu je uhljebljivanje, nepotizam, bilokakvo pogodovanje najčešće", smatra Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dumbović, Barišić, Grgić, Babić, Pinjuh, Sabo, Lovrić Merzel, Čehok... tek na lokalnoj razini ima posla.

Teže se očito othrvati porivu kad te poznati vuku za rukav i traže sitne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sve je zapravo sklizak teren, rekao bi da je najmanje sklizak za one koji su na prvim funkcijama. Prije bi rekao da su to nekakvi drugi koji mogu raditi neke svoje kombinacije. Mi smo puno izloženiji nego neki službenici ispod nas", kaže gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ja tebi, ti meni, klijentelizam naš svagdašni, Pavasović Visković branio je lokalne šerife i kaže - kad dođe do USKOK-a to je već sigurna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često vam je zapravo tu narativ takav da se pokušava barem meni predstaviti stvar tako da zapravo nije moglo biti drugačije nego šta je. Morate znati da je sustav napravljen tako da pogoduje zapravo tome. Vrlo je kompliciran, birokratiziran. na stražnja vrata vrlo često jedini put na koji se može", kaže.

Milijun i 105.000 kuna, toliko je posljednjih pet godina Povjerenstvo za sukob interesa izreklo novčanih sankcija premijeru, ministrima, gradonačelnicima, načelnicima, javnim šefovima svih vrsta.

Spektakularna uhićenja, kucanje na vrata u zoru, buđenje dežurnih novinara i naguravanje snimatelja dok se u autu skrivaju očito ne prestaje biti popularno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo