BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Ministri s poslodavcima razgovarali o mjerama za pomoć: 'Radna mjesta i likvidnost su glavni ciljevi'

'Moramo vrlo brzo donositi mjere da nam se ne ponovi 2008. godina kada smo krenuli kasno', rekao je predsjednik HUP-a

11.3.2020.
14:43
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za razvitak u Ministarstvu financija kazao da će u roku od nekoliko dana donijeti mjere koje trebaju pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama koronavirusa. 

"Zdravlje i ljudski životi su nulti cilj, a potom očuvanje radnih mjesta. Za to je potrebno osigurati likvidnost gospodarstvenicima na koje već sada ima utjecaj epidemija koronavirusa", kazao je Marić i dodao kako sada treba osigurati i adekvatan tijek robe kako bi, bez obzira na okolnosti, mogli funkcionirati na odgovarajući način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija nas poziva na oprez, ali ne i na paniku"

"Na sastanku smo se dogovorili o mjerama koje trebaju pridonijeti da se umanje efekti koji se već vide, ali i da efekti u budućnosti budu što manji", kazao je Marić te istaknuo da su poduzetnici istaknuli da im je trenutno najbitnije osigurati likvidnost poduzetnicima. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija nas poziva na oprez, ali ne i na paniku. Štete koje se već sada vide nisu katastrofične", kazao je Marić odgovarajući na pitanje o mogućem rebalansu proračuna. Dodao je da im Zakon o proračunu daje mogućnost preraspodjele 5 posto po pojedinim stavkama, a da im Zakon o domovinskoj sigurnosti taj prostor još proširuje. 

I ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo kako je i u turizmu najvažnije zadržati radna mjesta, ali i likvidnost tvrtki koje posluju u turizmu. "Treba i ovim mjerama poslati poruku da će Hrvatska primiti turiste od trenutka kada će to biti moguće", kazao je Cappelli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo brzo donositi mjere da nam se ne ponovi 2008."

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kazao je da prvi cilj u ovoj situaciji treba biti zdravlje ljudi pa potom radna mjesta pa poslovna sposobnost gospodarstvenika. "Moramo vrlo brzo donositi mjere kako bismo stvarali sigurnost i poslodavcima i radnicima; da ćemo održati poslovanje i radna mjesta da nam se ne ponovi 2008. godina kada smo krenuli kasno", kazao je Majetić i dodao da je "situacija ozbiljna, ali nije katastrofična". 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da Vlada još ne razmišlja o povećanju poreza. "Građanima treba omogućiti porezno rasterećenje i to govorimo od početka mandata. Ni mirovine ni plaće ili nešto drugo iz proračuna nije pod znakom pitanja", odgovorio je Marić na pitanje o mogućem rebalansu proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo