Sezone od kojih živi RH

Ministrica turizma otkriva: '4. smo najpopularniji u Njemačkoj, a tek u Austriji...' Samo da u Ukrajini ne kulminira

'Ako ne dođe do nekakvih drastičnih promjena što se tiče agresije na Ukrajinu, možemo sigurno očekivati rezultate bolje nego što su bili prošle godine'

Image
Foto: RTL
RTL Danas/ 17.4.2022. u 19:35

O nadolazećoj sezoni punoj izazova Goran Latković razgovarao je s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

Booking gostiju se, kažu, počeo oporavljati unatoč tome što rat u Ukrajini daleko od toga da pokazuje da bi se smirio, kamoli što se nije završio.

"Booking smo započeli izuzetno dobro, nakon početka rata, napada na Ukrajinu usporio je. Međutim, sad se solidno oporavlja", kazala je, "Podaci iz naših tržišta u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj kazuju da je velika potražnja. Prema njemačkom turističkom istraživanju Hrvatska je među 4 TOP destinacije, prema Austrijancima smo prvi."

"Mi za sada, evo, ako ne dođe do nekakvih drastičnih promjena što se tiče agresije na Ukrajinu, možemo sigurno očekivati rezultate bolje nego što su bili prošle godine", kazala je.

Je li rat u Ukrajini smanjio booking turista iz Poljske? Ministrica kaže da nije:

"Prema sadašnjim pokazateljima, gledali smo e-vizitor, imali smo i veći broj nego 2019. s njemačkog, austrijskog, poljskog, češkog tržišta. Recimo, Austrijanaca je 20 posto više u ovom dijelu godine nego 2019."

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

"Da, uskršnji vikend je izuzetno važan, i to zbog preporuka naših turista, koje će oni preporuke prenijeti svojim kolegama na poslu, rodbini za nastavak turističke sezone", kazala je.

Za ljeto, kazala je, već sada su "itekako veliki interesi": "Od 1.5. do 31.9. nama je 84 posto turističkog prometa."

Glavni dio sezone, dodala je, počinje s praznicima u južnoj Njemačkoj, početkom lipnja i već tada se mogu očekivati "veliki, dobar početak i solidnu turističku sezonu i cijelu turističku godinu".

Rekla je, dalje, da je pandemija potaknula da turisti traže što prirodnije, održive turističke destinacije: "Jedno istraživanje Eurobarometra je pokazalo da 82 posto Europljana traži, želi što održivije putovati. Jako nam je važno da se u to uklopi i očuvanje kulturne tradicije."

Dio sredstava iz europskih fondova koji će ići u turistički sektor, objasnila je, koristit će se u tom smjeru. Na koji će se način pomagati turizmu, ali i kako će sve to utjecati na cijene, posebno u pogledu domaćih turista, pogledajte u prilogu:

RTL Danas/ 17.4.2022. u 19:35

Više s weba

Pročitajte još

Image
policija upozorava

VIDEO Nastavljaju se divljanja na Pelješkom mostu! Motorist se vozio na zadnjoj gumi dok je drugi snimao

Više s weba