Sezone od kojih živi RH / Ministrica turizma otkriva: '4. smo najpopularniji u Njemačkoj, a tek u Austriji...' Samo da u Ukrajini ne kulminira

Image
Foto: RTL

'Ako ne dođe do nekakvih drastičnih promjena što se tiče agresije na Ukrajinu, možemo sigurno očekivati rezultate bolje nego što su bili prošle godine'

17.4.2022.
19:35
RTL
VOYO logo

O nadolazećoj sezoni punoj izazova Goran Latković razgovarao je s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

Booking gostiju se, kažu, počeo oporavljati unatoč tome što rat u Ukrajini daleko od toga da pokazuje da bi se smirio, kamoli što se nije završio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Booking smo započeli izuzetno dobro, nakon početka rata, napada na Ukrajinu usporio je. Međutim, sad se solidno oporavlja", kazala je, "Podaci iz naših tržišta u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj kazuju da je velika potražnja. Prema njemačkom turističkom istraživanju Hrvatska je među 4 TOP destinacije, prema Austrijancima smo prvi."

"Mi za sada, evo, ako ne dođe do nekakvih drastičnih promjena što se tiče agresije na Ukrajinu, možemo sigurno očekivati rezultate bolje nego što su bili prošle godine", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li rat u Ukrajini smanjio booking turista iz Poljske? Ministrica kaže da nije:

"Prema sadašnjim pokazateljima, gledali smo e-vizitor, imali smo i veći broj nego 2019. s njemačkog, austrijskog, poljskog, češkog tržišta. Recimo, Austrijanaca je 20 posto više u ovom dijelu godine nego 2019."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, uskršnji vikend je izuzetno važan, i to zbog preporuka naših turista, koje će oni preporuke prenijeti svojim kolegama na poslu, rodbini za nastavak turističke sezone", kazala je.

Za ljeto, kazala je, već sada su "itekako veliki interesi": "Od 1.5. do 31.9. nama je 84 posto turističkog prometa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni dio sezone, dodala je, počinje s praznicima u južnoj Njemačkoj, početkom lipnja i već tada se mogu očekivati "veliki, dobar početak i solidnu turističku sezonu i cijelu turističku godinu".

Rekla je, dalje, da je pandemija potaknula da turisti traže što prirodnije, održive turističke destinacije: "Jedno istraživanje Eurobarometra je pokazalo da 82 posto Europljana traži, želi što održivije putovati. Jako nam je važno da se u to uklopi i očuvanje kulturne tradicije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio sredstava iz europskih fondova koji će ići u turistički sektor, objasnila je, koristit će se u tom smjeru. Na koji će se način pomagati turizmu, ali i kako će sve to utjecati na cijene, posebno u pogledu domaćih turista, pogledajte u prilogu:

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo