Odvjetnica Vanja Jurić / Mirela ide danas u bolnicu na dogovor o prekidu trudnoće: 'Treba smiriti glavu i preživjeti sve što slijedi'

Image
Foto: RTL

Drugostupanjska odluka kojom je dopušten prekid trudnoće ne bi bila takva bez istupanja u medije, smatra Jurić

12.5.2022.
11:07
RTL
VOYO logo

Odvjetnica Vanja Jurić izjavila je u četvrtak da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti.

Odvjetnica je rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija.

"Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije", kazala je odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da o pravnim strategijama, potencijalnim tužbama, koga će eventualno tužiti i zbog čega, još nisu razgovarali niti se u ovom trenutku time bave.

Smatra sa drugostupanjska odluka kojom je dopušten medicinski zahvat prekida trudnoće zbog malformacije ploda ne bi bila takva bez istupanja u medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti", rekla je Jurić.

Image
MINISTAR O GORUĆOJ TEMI /

Beroš o slučaju Čavajda: 'Ima odobrenje za prekid trudnoće i uvjete da joj se plati zahvat u inozemstvu'

Image
MINISTAR O GORUĆOJ TEMI /

Beroš o slučaju Čavajda: 'Ima odobrenje za prekid trudnoće i uvjete da joj se plati zahvat u inozemstvu'

Naglasila je, međutim da je Mireli Čavajdi trebala nevjerojatna hrabrost, odvjetnica, drugostupanjska komisija, podrška svih medija u državi i civilnih organizacija te najava velikog prosvjeda da bi država odlučila primijeniti zakon koji je na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je nadu da bilo koja žena u budućnosti neće morati prolaziti torturu koju je prošla Čavajda kako bi ostvarila prava koja im pripadaju po zakonu, a prema kojem je prekid trudnoće nakon 10 tjedna dopušten samo u iznimnim situacijama.

Upitana treba li postojeći zakon koji regulira prekid trudnoće mijenjati, rekla je da se zakoni uvijek mogu poboljšati, ali i ustvrdila da postojeći zakon pruža potpuno dostatnu pravnu osnovu za priznavanje svim ženama u ovakvim situacijama prava na prekid trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da postoji opravdana bojazan da bi se mogla smanjiti zajamčena razina prava ali s obzirom na uputu Ustavnog suda iz 2017. smatra da tako nešto ipak neće biti moguće.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo