MINISTAR O GORUĆOJ TEMI / Beroš o slučaju Čavajda: 'Ima odobrenje za prekid trudnoće i uvjete da joj se plati zahvat u inozemstvu'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.5.2022.
19:01
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila žalbu Mirele Čavajde. To znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije na tu temu.

"Željeli smo vas informirati, nakon što je informaciju dobila odvjetnica gospođe Čavajde, o odluci drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb u Petrovoj o situaciji na zahtjev odobrenja prekida trudnoće. Obaviješten sam o njihovom zaključku i analizi koja je zahtijevala detaljnu evaluaciju i ključan nalaz je bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, magneta mozga, koji je ukazao na nove značajno izmijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje o kojem neću u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće. Riječ je o onome što naš Zakon o zdravstvenim mjerama za slobodno odlučivanje definira u članku 22. kad govori o stanju ploda", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i socijalnog radnika, ocijenila je da je stanje teško i odobrila je prekid trudnoće", dodao je.

Na pitanje hoće li Čavajda moći pobačaj obaviti u Hrvatskoj, Beroš je kazao da zakon ne regulira daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispred zdravstvenog sustava sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, moja preporuka je da se dogovori sa stručnjacima, ginekolozima, o načinu provođenja prekida trudnoće", kazao je Beroš.

Komentirao je i ima li liječnika u Hrvatskoj koji bi mogli obaviti prekid trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko je načina, kao ministar ne mogu ulaziti u iste. Ono što želim garantirati je da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ukoliko se odluči na zahvat koji se u RH ne provodi, bit će osigurane liječenje u inozemstvu. S obzirom da je drugostupanjska komisija donijela pozitivan pravni lijek, ostvareni su preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu", kazao je Beroš.

"Rekao sam da smo na dispoziciji gospođi da je već sutra primimo na razgovor, dogovorim se o njenim željama i odlučimo što ćemo dalje poduzeti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Čavajda mogla biti lišena svega što je prošla, Beroš je kazao kako misli da ne.

"Jedino dinamika koja je detektirana kontrolnim magnetskim snimanjem mogla je ukazati što ta tvorba predstavlja. Zadnji put sam govorio jer je to bilo u medijima, ovaj puta nerado govorim o tome, ali sam spomenuo koje su mogućnosti kada je riječ o toj tvorbi. Kontrolno snimanje je ukazalo na to o čemu se s najvećom mogućom vjerojatnosti radi, što nije moglo biti utvrđeno prilikom ultrazvučnog pregleda ni nakon prvog pregleda magnetske rezonance. Mislim da je optimalno da je gospođa dodatno obrađena i dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se ljudski nadali da neće biti tako", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da njena situacija ne bi bila drugačija da nije izašla u medije.

"Trebala bi tražiti svoja prava, pokrenula je prava putem prvostupanjske komisije, potom drugostupanjske komisije. Moram reći da mislim da je gospođa došla u bilo koju od navedenih kliničkih ustanova i tražila mišljenje prvog stupnja da bi ga dobila. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati, ali je jasno da nekome u tom stanju teško mu je obilaziti bolnice i razumljivo je da je angažirala nekog da joj pomogne. Mogla je prava ostvariti i bez zastupanja opunomoćenika. To nije utjecalo na zdravstveni sustav da postupi drugačije", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da nalazi inspekcije djelomično jesu došle na njegov stol, ali da se bez zaključka neće očitovati o tome.

"Kad dobijem izvješće očitovat ću se. S obzirom da sam osobno prozivan u medijima da nisam iznosio istine u vezi s ovim slučajem, bilo bi nevjerojatno od liječnika ili ministra baratati nečime što nije istina. Dobio sam nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć i da je nakon toga stanje poboljšano. Odgovorno tvrdim da sam dobio pisani nalaz s prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako će HZZO platiti njen zahvat ukoliko on bude obavljen u inozemstvu.

"U ovom trenutku se feticid u Hrvatskoj ne radi. Zadatak struke je da prepozna aktualna stremljenja i dosege u medicini i da ih proba implementirati. Nekoliko je opcija, ona će odabrati onu koja joj odgovara, vidjet ćemo je li to u Hrvatskoj moguće. O detaljima neću jer ih ni ne znam, jer nisam ginekolog. Ukoliko odabere opciju koja se ne može odviti u Hrvatskoj, bit će joj omogućeno na osnovu ovog odobrenja i propisanog postupka, a to je zamolba HZZO-u koji ima svoj put rješavanja problematike, ali će to biti rješeno jer je riječ o tome da je prekid trudnoće dozvoljen, ali moramo sada odabrati način", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako se zdravstvena administracije ne bi trebala miješati u stručna pitanja, jer kao zdravstvena administracija ne možemo neurokirurzima ili kardiokirurzima sugerirati koje metode da upotrebljavaju, očekujem da struka prepozna sve nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog iskustva vjerujem da ću osobno na tome inzistirati, iako u nekim drugim djelatnostima postoje procedure koje se u Hrvatskoj ne provode. Apeliram na struku i moram se pohvaliti da hrvatska medicina prati razvoj medicinske misli u svijetu i Europi. U nekim područjima smo jako visoko, mislim da smo dobri. Da li ponegdje zaostajemo, vjerojatno da, molim struku da prepozna ta područja i da ih unaprijedi", kazao je.

Kazao je i da je njegova ostavka uvijek na stolu te da je pitanje njegove učinkovitosti uvijek otvoreno. To, kazao je, procjenjuje premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da nema podatke jesu li svi članovi drugostupanjskog suda imali isto mišljenje.

"Ona sutra može doći u Petrovu bolnicu, može doći, nazvati, sigurno će biti zaprimljena. Tako je dogovoreno s ravnateljem KBC-a Zagreb", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakve su bile izjave liječnika u javnosti, Beroš ih je kritizirao, ali je rekao i da je on rekao neke stvari koje nije trebao.

"Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati", kazao je te dodao da ne može reći je bio dobar potez izlazak u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prilika da svi mi skupa ponešto naučimo. Ali ono što je osnovno, pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku je opravdano i dozvoljeno", kazao je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo