nalazi sve lošiji / Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće: Više od polovine ginekologa u Hrvatskoj ne radi pobačaje

Zakon o pobačaju stiže i u Sabor. Sutra će se raspravljati o SDP-ovom prijedlogu

11.5.2022.
20:00
VOYO logo

Novi nalaz trudnice Mirele Čavajde iz KBC-a Zagreb bitno je lošiji. Utvrđen je ubrzan rast tumora kod djeteta. Drugostupanjska odluka upravo je stigla te je Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće.

Taj je slučaj otvorio i zapravo nevezano pitanje Zakona o pobačaju, a o SDP-ovu prijedlogu sutra će raspravljati Sabor. Ustavni sud podsjetio je Vladu da je rok za novi zakon prošao prije 3 godine, premijer je rekao da HDZ zakon nema namjeru mijenjati, a na desnici ima onih koji pobačaj žele i zabraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi su sve lošiji. Tumor se proširio. S pet na sedam centimetara. Bolnice u kojoj su svi liječnici u prizivu savjesti. U Hrvatskoj je 359 ginekologa, njih 195 ne radi pobačaj. Više od polovine.
U najvećoj zagrebačkoj bolnici pacijentice ne mogu obaviti pobačaj, ali mogu primjerice u Šibeniku. Od sedam ginekologa, pobačaj rade njih četvorica. Lani su ih napravili 70.

„Nama kad dođe žena ne postavljamo pitanja, razgovaramo s njima nastojimo ih motivirati da to ne naprave, ali naposljetku to je njihova odluka i mi tu ne kompliciramo“, kazao je Ivan Zmijanović, ginekolog u Općoj bolnici Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Gospić, znatno manja sredina od Zagreba omogućava pacijenticama pobačaj.

„Od nas četvero, dvoje kolega radi abortus, a ja već 30 godina i jedna kolegica pozivamo se na priziv savjesti. I naše pacijentice su zbrinute što se toga tiče“, poručio je Darko Milinović, ginekolog i bivši ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se na Svetom Duhu čeka imenovanje novog predstojnika Klinike za ginekologiju, dosadašnji Berivoj Mišković podnio je ostavku. U telefonskom razgovoru negira da je to povezano s inspekcijskim nadzorom te tvrdi da mu istječe mandat.

Zakon o pobačaju stiže i u Sabor. Sutra će se raspravljati o SDP-ovom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ljudsko tijelo nije i ne smije biti politički poligon. Ovo je zakon koji štiti dostojanstvo žena i prava Ustavna i pravo na privatnost“, izjavila je Sabina Glasovac (SDP).  

Ovako je Hrvoje Zekanović komentirao inicijativu oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jedini problem? /

HUMP: 'Priziv savjesti obezvjeđuje se kroz dvojbe društva oko pobačaja i sličnih polarizirajućih tema'

Image
jedini problem? /

HUMP: 'Priziv savjesti obezvjeđuje se kroz dvojbe društva oko pobačaja i sličnih polarizirajućih tema'

„I odjednom se kao hijene dignu na zadnje noge, kao da je bal vampira. Svi su osjetili krv i meni je neshvatljiva ta njihova želja i volja da se negira nečiji život“, kaže Hrvoje Zekanović (NEZ.), saborski zastupnik.

Krešo Beljak je upozorio na još jedan problem o kojem se sve češće govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Isto kao što su licemjerni svi oni liječnici koji se pozivaju na tzv. priziv savjesti, a isti taj nemaju u privatnim poliklinikama gdje rade“, poručio je Krešo Beljak (HSS), saborski zastupnik.

Radili su svašta ginekolozi i 2010. kada su sedmorica sa sjevera Hrvatske uhićena u policijskoj operaciji "Ordinacija". Optuženi su za103 kaznena djela od nezakonitog prekida trudnoće do naplaćivanja pobačaja. Neki od njih su priznali svoja nedjela i ostali bez licence. Ministar je tada bio Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pričalo se tada, ali i sada da se pojedine kolege pozivaju na priziv savjesti, a privatno to rade i to je za osudu. Međutim, nakon 2010. i tih uhićenja mislim da je toga manje, ako ga uopće ima“, izjavio je Darko Milinović.

Reagirala je i Liječnička komora koja napade na ginekologe smatra nedopustivima i ističu kako se protive pokušajima ukidanja priziva savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo