Ta divna spli'ska noć! / 'Miris' izlučevina turista u jezgri Splita: 'Uložiš u hotel, a oni zapišavaju tisućljetnu Palaču!'

Povraćaju, razbijaju, urlaju, pa onda seks u javnosti, muzika noću od koje se ne može spavati, u paketićima kojima se trguje, nisu sličice nogometaša

11.5.2022.
8:00
VOYO logo

Ocjenu F rado bi Splićani dali gostima u njihovom gradu koji piju, pušu drogu, povraćaju, uriniraju i rade što već rade u uskim uličicama gradske jezgre. Njezini stanovnici okupili su se u Facebook grupi koja se zove "Get getanima". I tamo objavljuju snimke noćnih gadosti kojima se bave turisti.

Ali zaludu im, nitko nikad zbog uriniranja nije platio kaznu, pojačanih policijskih patrola nema, pa se opojni mirisi getom šire i dalje. Dragana Eterović iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšavaju se po staroj gradskoj jezgri, povraćaju gdje stignu, urlaju i divljaju. I tako svaku noć. Miris turističkih izlučevina ujutro je nepodnošljiv.

Stanovnica gradske jezgre Splita Ana Peraica: "Po noći su to uistinu divljački partyji razbijanja, puno je alkohola. On teče gotovo ulicama. Tu ima scena od seksa u javnosti do uriniranja, I tako dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimkama Facebook stranice "Get getanima" u zadnje vrijeme sve je više i ovakvih prizora. Iz ruke u ruku dilaju se paketići, a sigurno ne razmjenjuju nogometne sličice. Gospođa Marija Erceg okružena je klubovima:

"Napominjem da je ova ulica široka možda nešto više od dva metra, mjerila sam. A nju se tretira kao da je night-club. Ja živim u paklu u ovim godinama i sve to dalo mi je i tešku bolest, tako da mislim da znate dokle je došlo kad sam uzela odvjetnika .”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćne ture u kojima turisti šetaju od bara do bara i piju za 20 eura nisu ni za sve turističke djelatnike, ali niti za goste. omiljena ponuda.

Nevenka Čikeš Tomaš, direktorica hotela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložite novac u objekt, uložite u ljude da biste što bolje poslovali, da bi turistička ponuda bila na nekakvom višem nivou. I onda imate turiste koji zapišavaju vaše tisućljetne građevine. To nije i ne može bit nikakav oblik turizma."

"Mi dolazimo iz Irske i, loše je to reći, ali navikli smo na takvu kulturu. Nije nam iznenađenje, ali nije to nešto što tražimo ovdje", komentirala je Mairead iz Irske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik konobe Roko Grego: "Bilo bi mi draže da ne, ali dio je priče, dio sušura, šire slike, tako da to je tako."

Dio je to priče već godinama, ali kad se zna da nitko nije kažnjen za uriniranje, straha nema. Tim više što je kazna svega 500 kuna…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lara Arapaović iz Gradskog kotara Grad: "Dok druge destinacije pokušavaju se riješiti takvih oblika turizma, da mladi dolaze tu, da se opijaju u kasno u noć, da galame, meni se čini da mi baš privlačimo takve goste."

"Njega ne može riješiti nitko jer je premalo policijskih ophodnji, a komunalci ne rade u to vrijeme. Najčešće oni uzimaju godišnje odmore za vrijeme ljeta kad je najveća kriza. Tako da smo mi postali taoci noćnog života Splita", komentira Peraica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz splistke policije u svom odgovoru navode da nije u njihovoj nadležnosti radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Dodaju da će za vrijeme trajanje turističke sezone osobito u noćnim satima pojačati broj patrola. Kažu i da nije povećan broj kaznenih djela niti dojava građana.

Ali takvih fraza o "pojačanim patrolama" getani su se već naslušali, ali na terenu nije baš vidljiv ikakav strah od uniforme, divlji turisti nesmetano divljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Krpetić iz Gradskog kotara Grad: "Mahom govore da ne pokrivaju pojedine zakone, tako apeliramo da počnu izlaziti na zajedničke nadzore… Mogu samo reći kad dođe ljetni period, ja radim u Kopilici. Ja znam nekad zbog tako glasne glazbe s roofa da znam ići u firmu spavati. Do toga je došlo."

Splitu bi se moglo dogoditi što i brojnim drugim gradovima, da o oni najizdržljiviji stanari pokleknu pred masovnim turizmom, a palača ostane samo prazna kulisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo