Stručnjakinja za vanjsku politiku / Mirjana Rakić o debati Macrona i Le Pen: 'Gubili su živce i upadali si u riječ. Jedna stvar za pobjedu bit će ključna'

Rakić je kazala da je Le Pen bila sigurnija nego 2017, te da se Macron nije uspio suzdržati da ne docira i patronizira prema njoj

21.4.2022.
20:25
VOYO logo

Stručnjakinja za vanjsku politiku Mirjana Rakić u RTL-u Danas s RTL-ovim reporterom Goranom Latkovićem razgovarala je o debati Emmanuela Macrona i Marine Le Pen te izborima u Francuskoj. 

Govoreći o debati, Rakić je kazala da što se tiče Francuza koji su ispitani nakon debate, da je u prednosti Macron, a iza njega je Le Pen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira koliko je jučer Le Pen bila različita osoba u nastupu od onoga 2017. kada se gubila u papirima, bila izrazito nesigurna, tvrdila je da je umorna i da je bolesna. Sad je bila puno sigurnija i puno što se tiče nastupa približavala se centru što ne znači da je promijenila politiku. njezina politika 2017. i sada je ostala ista uz male iznimke", kazala je Rakić.

Image
BIT ĆE TIJESNO /

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podržao Macrona uoči drugog kruga izbora: 'Mislim da ima potrebno iskustvo'

Image
BIT ĆE TIJESNO /

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podržao Macrona uoči drugog kruga izbora: 'Mislim da ima potrebno iskustvo'

Kazala je i da su u sučeljavanju i Macron i Le Pen pomalo gubili živce i upadali jedan drugome u riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 30 minuta nije bilo rečenice koju je jedan kandidat mogao izgovoriti do kraja da drugi nije upao. Tu se Macron nije uspio suzdržati da ne docira, da ne gestikulira i patronizira prema njoj. To iziđe iz vas kad vidite da protukandidat ne barata podacima, tvrdi da su to činjenice, a nisu"; kazala je Rakić.

Prokomentirala je i zašto je Le Pen odbila da Ukrajina bude prva tema, te može li Macron na njezine simpatije i veze prema Rusiji i Putinu izboriti pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pitanja Rusije i odnosa, to je bilo neminovno da će se javiti u debati. Le Pen je htjela pokazati da brine za Francuze, kao majka Francuske, za najniže slojeve, srednje slojeve koji su dosta pretrpjeli kroz ovih 5 godina kako je tvrdila, a na to ide vanjska politika. Neminovno su se postavljala pitanje njezinih odnosa s Vladimirom Putinom, kreditiranje ruske banke njezine stranke. Jasno je to obrazložila", kazala je.

Kazala je i kako će njeni birači sigurno nastaviti s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je slobodnih birača nakon ovih ostalih kandidata koji nisu prošli na izborima, na koji način će se oni odlučiti prema jednoj i drugoj stvari. 21 posto ljudi je glasalo za Mélenchona. Tvrdi se da Mélenchon među biračima ima velik postotak imigranata. Po ovome što je Le Pen izjavila u debati, teško da će se oni odlučiti za nju. Neki hoće, ali većina ne. Zbog raznih mjera štednje, same pozicije što se tvrdilo za Macrona da je on predsjednik bogatih, bogatih je 5 milijuna u Francuskoj i nije to mali broj, da ne shvaća probleme onih ugroženih", kazala je.

Komentirala je i koliko Macron i Le Pen igraju populistički, s obzirom da Macron od masakra u Buči više ne priča s Putinom, a Le Pen najavljuje povećanje plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije Macron koji se distancirao od Putina, većina se distancirala od njega na ovaj ili onaj način. Drugo je pitanje kad dođe do mirovnih pregovora, morate pregovarati. Što se tiče Le Pen i njezinog povećanja plaće od 10 posto, to znači da ne vlada osnovnim postulatima u Francuskoj, a to je da predsjednik ne diže plaće", kazala je.

Rakić je komentirala znači li pobjeda Le Pen da Francuska izlazi iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno je da se o tim izborima govori kao o referendumu u Europi. Odustala je od toga što je najavljivala 2017. da kreće Frexitom nakon Brexita, više ne ali ide na opasnu soluciju, a to je reformiranje EU unutar nje same, Unija nacija. Više je sklona načinu boravljenja unutar EU Viktora Orbana nego bilo koga drugoga", zaključuje  Rakić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo