stav mosta / Miro Bulj o poreznoj reformi: 'Bolje da poskupe cigarete i alkohol nego kruh i mlijeko'

Image

'Nije mi prihvatljivo ono što čitam, a to je da se najniže plaće i mirovine uopće neće povećati, a one najveće najviše će rasti'

31.10.2016.
8:41
VOYO logo

Sudeći po raspoloženju u Mostu, porezna reforma teško će stupiti na snagu 1. siječnja 2017., kako planiraju u HDZ-u, premda je premijer Andrej Plenković u Mostaru izjavio da su je načelno usuglasili s partnerima.

Iako mostovci ne dvoje o nužnosti njezina provođenja, drže da prijedlog koji je iznio ministar Zdravko Marić treba doraditi kako bi postigao najbolje učinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjedbe koje će uputiti ne žele iznositi u javnost prije no što ih predstave HDZ-u, ali ne kriju da su zamjerke brojne.

– Naši stručnjaci analiziraju predložene mjere, nakon čega ćemo primjedbe službeno iznijeti HDZ-u. Kao saborski zastupnik, mogu reći da me zanimaju učinci koje će reforma imati na najnerazvijenije lokalne samouprave u RH, hoće li se poticati poduzetništvo i poljoprivreda u zaostalim krajevima Like, Gorskog kotara, Slavonije i Dalmacije i sprječavati iseljavanje, što smo obećavali. Smatram da se porez na dobit u tim krajevima mora smanjiti kako bismo poticali poduzetnike da pokreću tvrtke u tim područjima – kaže Miro Bulj za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da ga zanima učinak koji će reforma imati na najsiromašnije građane.

– Nije mi prihvatljivo ono što čitam, a to je da se najniže plaće i mirovine uopće neće povećati, a one najveće najviše će rasti. Nije mi drago da sirotinja ne dobije ništa. Neprihvatljivo mi je da se povećaju plaće saborskim zastupnicima i dužnosnicima u vremenu dok hrvatski umirovljenici kopaju po kontejnerima. Mi moramo iz tog povećanja biti izuzeti – kaže Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smeta mu i što se najavljuje da će porasti cijene školskim udžbenicima, čime će razlika između nerazvijenih krajeva i Zagreba, gdje udžbenike kupuje Grad, biti još veća.

Ipak, ističe kako se ne može reći da je predložena reforma loša i kao pozitivan primjer navodi rasterećenje poljoprivrednika na repromaterijal, ali kaže da treba pronaći model da ne dođe do poskupljenja osnovnih namirnica poput kruha, šećera i mlijeka. Skloniji je većem oporezivanju cigareta, alkohola i luksuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo