Operirao slijepo crijevo / Miroslav Maškarin na pravdu čeka punih 13 godina: Zbog greške ostao bez noge, a dobio samo dio odštete

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Maškarin je tražio 13,1 milijun kuna naknade za materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu pri operativnom zahvatu

6.2.2019.
9:45
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Dosuđena je najveća odšteta za liječničku pogrešku u Hrvatskoj. Riječki KBC mora isplatiti pet milijuna i šesto tisuća kuna pacijentici koja je tijekom rutinske operacije ostala nepokretna. Riječanka je na presudu čekala čak 13 godina!

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli taj postupak podsjeća na slučaj mladog Miroslava Maškarina koji je 2006. godine, tada kao 21-godišnjak, podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka. Završio je s amputiranom lijevom potkoljenicom. On je još dugo vremena proveo i na odjelu intenzivne njege. 

Nakon skoro deset godina, potkraj 2015. godine, donesena je nepravomoćna presuda u građanskoj parnici po kojoj je Maškarinu Općinski sud dosudio novčanu naknadu u iznosu od šest milijuna kuna. To je do tada bila najveća dosuđena isplata odštete u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Županijski sud je u travnju 2017. godine tek djelomično prihvatio odluke prvostupanjskog suda. Tako je Maškarinu na ime neimovinske štete dosuđen iznos od milijun i 380 tisuća kuna, 25 tisuća kuna na ime prilagodbe osobnog vozila, 200 tisuća kuna na ime ortopedskih pomagala, 134 tisuća kuna na ime prilagodbe stambenog prostora, te oko 305 tisuća kuna na ime kapitaliziranog iznosa s osnova tuđe pomoći i njege, sveukupno oko 2 milijuna i sto tisuća kuna.

Svi navedeni iznosi isplaćeni su mu s kamatom koja je tekla od 2015. godine, izuzev prvog, najvećeg, iznosa koji je Maškarinu isplaćen s kamatom koja je tekla od 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Općinskom sudu se trenutno treba tek utvrditi i izvještačiti dio koji se odnosi na imovinsku štetu, dospjeli gubitak na neto zaradu, dospjeli iznosi tuđe pomoći i njege te kapitalizirana renta buduće neto zarade Maškarina do njegova umirovljena, konkretno do Maškarinove 67. godine života, piše Novi list.

Miroslav Maškarin tražio je 13,1 milijun kuna naknade za materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu pri operativnom zahvatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo