PAZI SE NA SVAKU KUNU

Mirovina je sjela, režije za ovaj mjesec plaćene. Umirovljenici za RTL otkrili kako žive očekujući travanj i ...

Gotovo tri tisuće umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu manju od 500 kuna

Ružica Đukić/ 11.2.2022. u 10:20

Dok čekaju "izdašan i snažan" paket pomoći, hrvatski umirovljenici gledaju kako cijene svega rastu. No zato su njihove mirovine i dalje kao zamrznute. Za RTL su otkrili kako žive očekujući travanj i poskupljenje struje i plina jer isplata mirovina je bila prije dva dana, a većina umirovljenika u novčaniku do kraja mjeseca nema dovoljno ni za hranu.

Rudolf Škripelj, nekadašnji poštar govorio nam da je ljudima kroz život podijelio milijune. On i supruga Nada danas žive od jedne mirovine i teško im je, kaže.

Uhvatili smo ih baš kad su odlazili s tržnice. Kupili su, kaže, najnužnije šta trebaju. "Kaj smo kupovali prije po kilu, kilu i pol, dvije, sad po pola kile. Ako tako nastavi do kraja godine ne bumo mogli ni deset deka kupiti", kažu.

Koliko god imali malo, obveze plate čim mirovina legne. Vinko Listeš nam govori da režije moraju platiti. "Kaj nam ostane opet sve manje-više akcije, kad je sniženje neko i tak", govori. 

"Malo ostane, kako koji mjesec. Moraš paziti na svaku kunu. Dođeš malo kasnije na plac pa gledaš kaj je jeftinije i tako", slaže se i Zdenko Rešetar.

Gotovo tri tisuće umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu manju od 500 kuna. Kada bi svi oni koji imaju mirovinu manju od tisuću kuna živjeli u istom gradu bio bi to grad veličine Virovitice, a onih koji imaju manje od 1500 grad veličine Osijeka. Sve osim najosnovnijeg je luksuz pa i kupnja dnevnih novina jednom na tjedan.

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

Ali ni oni koji su još zainteresirani za društveni život za njega nemaju sredstava. Sanja Piletić Magdić kaže da u kazalište ili na koncerte ne ide jer sve to košta. 

Miljenka Bedenicki pak će svojoj ljubimici nakon šetnje ispeći jetrica koja je tek kupila. Imati psa za nju je luksuz, ali to je jedini od kojeg nikad neće odustati. "Uzmem od sebe pa dam njoj. Nije mi teško jer ju stvarno volim", kaže. 

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Pitamo ju kad si je posljednji put kupila neki odjevni predmet kaže da se ne sjeća. "Ja sam sedam godina u mirovini i nisam si ništa kupila osim što mi trebaju ili cipele ili tenisice", govori. 

Koliko god većina umirovljenika imala malo, i dalje znaju obradovati one koji imaju više - svoju djecu, unuke ili prijatelje, a lijepu riječ poklonili su i nama.

Ružica Đukić/ 11.2.2022. u 10:20

Više s weba

Pročitajte još

Image
Državni inspektorat

Iz trgovina se povlače gljive zbog sumporovog dioksida

Više s weba