crkveni obred / Misa na Bleiburškom polju bez političkih govora i biskupa: 'S obje strane postoje manipulacije'

Štandova neće biti niti ove godine, kao ni političkih govora. Incidenata se ne boje, ali očekuju provokatore

3.4.2019.
18:46
VOYO logo

Predsjednica Republike primila je predstavnike Počasnog bleiburškog voda koji su ju pozvali na ovogodišnju komemoraciju na Bleiburškom polju 18. svibnja u podne.

Nakon zabrane crkve u Koruškoj, misu neće služiti biskup već neki od svećenika, a bit će molitva i za islamske vjernike. Politčkih govora neće biti. Mise na Bleiburškom polju i ove godine će biti, ali umjesto biskupa, vodit će je svećenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On brani biskupu da vodi tamo misu, iz razloga koje je naveo, koje mi ne možemo tamo prihvatiti, s kojima se mi ne možemo složiti, ali mi prihvaćamo njegovu odluku", izjavio je nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić

"Dođite svi na Bleiburško polje 18. svibnja ove godine", pozvao je Vice Vukojević, predsjednik Počasnog bleiburškog voda 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali su i predsjednicu, s kojom su se susreli na Pantovčaku. Iako je naglasila važnost dostojanstvenog odavanja počasti stradalima, na poziv im još nije odgovorila.
Iako austrijska policija  provodi pravnu provjeru i procjenu s obzirom na aktualnu situaciju, u Počasnom bleiburškom vodu  kažu da pripreme teku prema planu.

"Mi ne trebamo crno na bijelo dozvolu jer to je crkveni obred, inače cijela komemoracija održava se kod nas na polju koja je u našem vlasništvu", kazao je glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgartner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će voditi misu?

Štandova neće biti niti ove godine, kao ni političkih govora. Incidenata se ne boje, ali: 

"Ja mislim da će možda biti provokatora koje svake godine imamo, mi se borimo protiv toga", nadodaje Baumgartner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će služiti misu, još nije odlučeno. Odluku o zabrani da ju vodi biskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić nazvao je politikanstvom.

"I s jedne i s druge strane pokušaji manipulacije postoje. Crkva se toga pokušava osloboditi i biti slobodna u tome, a slobodna je u molitvi za žrtve", smatra ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica primila i udrugu Braniteljice Domovinskog rata RH

Uz procesiju i misu održat će se i molitva za islamske vjernike, a komemoracija će se i dalje održati pod pokrovitljstvom Hrvatskog sabora. Predsjednica je primila i udrugu Braniteljice Domovinskog rata Republike Hrvatske, koje su ju upoznale sa svojim radom, ali i svakodnevnim problemima.

Nezaposlena braniteljica, inače doktorica znanosti, Ljiljana Zmijanović požalila joj se što nije izabrana na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, iako bi prema Zakonu, smatra, trebala imati prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo