udarac s eurom / Mjenjačnice godišnje izvrte 25 milijardi kuna prometa, ovo im je zadnja godina 'berbe'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Lani se novac mogao zamijeniti na oko 3500 mjenjačkih mjesta. Očekuje se da će se broj mjenjačnica smanjiti

24.6.2022.
9:37
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Početak ljeta i turističke sezone vrijeme je najvećeg prometa u mjenjačnicama, tako je lani u sripnju i kolovozu ostvarena trećina ukupnog godišnjeg prometa. Kako donosi Poslovni dnevnik, podaci Hrvatske narodne banke (HNB) od ovog tjedna, u Hrvatskoj je krajem prošle godine poslovalo oko 850 ovlaštenih mjenjača, s tim da ih je s licencama HNB-a bilo nešto više, ukupno 1146.

Oni koji su tijekom cijele godine ili sezonski pružali uslugu zamjene strane gotovine obavljali su to putem približno 3500 mjenjačkih mjesta, a trgovali su s ukupno 31 valutom. No, od 25,1 milijardu kuna godišnjeg prometa (pri čemu se na otkupe odnosi 18 milijardi kuna) više od 87 posto ili 21,7 milijardi kuna ostvareno je u eurima (15 milijardi kroz otkupe, a ostatak prodajom eura). Glavnina preostalog prometa odnosi se na američki dolar (5,6%) i švicarski franak (4,7% prometa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog gospodarskog oporavka, promet je lani porastao 30-ak posto ili gotovo šest milijardi kuna. Rekordan promet ovlašteni su mjenjači ostvarili još 2017. (30,2 milijarde kuna), iako su u međuvremenu priljevi turističkih deviza rasli. Primjerice, u turistički rekordnoj 2019. mjenjači su odradili manje od 30 milijardi kuna vrijednosti zamjena strane gotovine.

Image
od 2023. godine /

Napravljen ključan korak: Europski ministri financija dali preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj

Image
od 2023. godine /

Napravljen ključan korak: Europski ministri financija dali preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj

S obzirom na skoro uvođenje eura, očekivano je da lani središnja banka izdala manje novi licenci za rad mjenjačnica nego što nego što ih se povuklo s tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema HNB-ovu godišnjem izvješću, izdano je 28 odobrenja za obavljanje mjenjačkih poslova, a istodobno je uz 31 rješenje o oduzimanju odobrenja evidentirano da je 39 odobrenja prestalo vrijediti “po sili zakona”, uglavnom zbog brisanja mjenjača iz sudskog registra.

U HNB-u procjenjuju da su oni osnovna djelatnost za približno 200 pravnih osoba i obrta koje pak te usluge danas pružaju na približno 400 mjenjačkih mjesta. Procjena je i da oni zapošljavaju između 600 i 800 zaposlenika. Izgledno je da će dobar dio njih izgubiti zanimanje za licencijama za taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo