kruzeri i avioni / Mjere opreza zbog koronavirusa: Vozači dobili preporuke, u avionima podijelili maske i rukavice

Zrakoplovi Croatia Airlinesa lete u Rim po redu letenja

25.2.2020.
11:55
VOYO logo

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

"Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi", izjavio je Butković u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković je aktualnu situaciju oko koronavirusa komentirao prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju luka i sanacije pomorskog dobra u Zadarskoj županiji budući da je jedno od žarišta u Veneciji iz koje u Zadar dolazi najviše gostiju s kruzera.

Potvrdio je da je u luci Ploče u ponedjeljak usidren brod kineske kompanije COSCO Shipping s čeličnom konstrukcijom za Pelješki most te da je nakon nadzora sanitarne inspekcije utvrđeno da na brodu nema oboljelih od koronavirusa i brod je dobio dozvolu za slobodan promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je 29 čeličnih konstrukcija, a brod neće imati doticaj s obalom nego će ih iskrcavati na mjestu postavljanja. Druga isporuka trebala bi krenuti 5. ožujka, ali hoće li tada uistinu i krenuti, još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja. Izvođač još uvijek nije zatražio pomicanje rokova", rekao je ministar Butković.

Croatia Airlines leti redovno za Rim

Zrakoplovi Croatia Airlinesa lete u Rim po redu letenja te nema prekida ili restrikcija zbog pojave koronavirusa u Italiji, dok je linija za Milano sezonska i ne prometuje zimi, rekli su Hini iz Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog aktualne situacije kompanija je svojem operativnom osoblju tj. letačkom i zemaljskom osoblju koje dolazi u izravan kontakt s putnicima u svim domaćim i međunarodnim odredištima podijelila kirurške maske, jednokratne gumene rukavice, tekućine za dezinfekciju i higijenske maramice, kao i dodatne količine dezinfekcijskih sredstava koja su standardni dio opreme zrakoplova.

U sklopu operativnih priručnika tvrtke propisane su i procedure i postupci za slučaj uočavanja infektivne bolesti kod članova posade ili putnika. Osim toga, za slučaj potrebe tvrtka raspolaže i sredstvima za dezinfekciju i dezinsekciju zrakoplova, kažu u Croatia Airlinesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da prate razvoj situacije s koronavirusom, odnosno sve aktualne informacije i preporuke hrvatskih i međunarodnih nadležnih institucija i udruga - Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Star Alliancea i IATA-e te planiraju i poduzimaju potrebne korake.

Zračna luka Dubrovnik je zbog prevencije i zaštite putnika i zaposlenika od eventualnog širenja virusa COVID-19 osigurala dodate prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade, a za sada ne bilježe otkazivanje letova, ističu na upit Hine iz te zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirano korištenje nove zgrade za izolaciju

Dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade Zračna luka Dubrovnik je osigurala, kako kažu, prema naputku Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

"Te prostorije označene su natpisom "Zdravstvena kontrola/Health control" i prema potrebi mogu se koristiti za provođenje zdravstvenih mjera i karantenu za manji broj putnika do njihova preuzimanja od strane nadležnih službi. U slučaju potrebe za izolacijom većeg broja putnika planirano je korištenje nove zgrade za opće i poslovno zrakoplovstvo koja je izdvojena od ostatka putničke zgrade", naglašavaju iz te luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da su prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) postavili i letke s uputama o sprječavanju zaraze i širenja koronavirusa na policijske punktove granične kontrole, kao i na šaltere za registraciju putnika u putničkoj zgradi.

Uz to, postaja aerodromske policije Dubrovnik ima upute za dodatno intervjuiranje putnika koji dolaze iz područja zahvaćenih epidemijom, kao i za izolaciju putnika s vidljivim simptomima oboljenja uz pozivanje dežurnog sanitarnog inspektora, poručuju iz dubrovačke zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zračna luka Dubrovnik za sada ne bilježi otkazivanja letova u vezi s izbijanjem epidemije COVID-19 virusa, međutim primjetna je nešto slabija popunjenost svih letova u domaćem i međunarodnom prometu, kojoj dijelom može biti uzrok i strah od širenja ove bolesti među našim korisnicima usluga", kažu Hini iz te zračne luke.

Trajekt će dočekati sanitarni inspektor

Trajekt koji će u srijedu na redovitoj liniji iz Ancone uploviti u splitsku gradsku luku dočekat će posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, doznaje se u utorak u Lučkoj upravi u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomorska policija bit će opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio koronavirus" rekao je za Hinu koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić. Dodao je da će sanitarni inspektor, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

Objasnio je kako redovita trajektna linija koja povezuje talijanski grad Anconu i Split plovi dva puta na tjedan, srijedom i subotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ubuduće će pri dolasku trajekta iz Ancone u Split dežurni sanitarni inspektor provjeravati iz kojih su dijelova Italije putnici stigli u Split", rekao je Grgić.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo