#Pinkypromiss / Mjesec borbe protiv raka dojke: Redoviti samopregledi mogu spasiti život, ne zanemarujte svoje tijelo

Lječnici pozivaju da se, čim napipate ili uočite nešto neobično, obratite svom lječniku

22.10.2019.
22:46
VOYO logo

Listopad je tradicionalno mjesec borbe protiv raka dojke u kojem udruge i struka pokušavaju osvijestiti javnost o toj bolesti koja se pravovremenim pregledom može izliječiti u čak 90 posto slučajeva. A ovog listopada svoj izuzetno i hrabar i vrijedan doprinos toj kampanji dala je glazbenica i voditeljica Ida Prester. Snimila je edukativni video spot u kojem ženama pojašnjava kako napraviti samopregled dojke koji nekome može spasiti život kao što je takav pregled spasio život i njezinoj majci. 

U kampanji #Pinkypromiss sudjeluju i liječnice sa zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice koje kažu da broj oboljelih u svijetu raste iz godine u godinu što se ne može kontrolirati. Ali može se kontrolirati smrtnost redovitim pregledima i samopregledima. Lječnici pozivaju da se, čim napipate ili uočite nešto neobično, obratite svom lječniku opće prakse koji će vas uputiti što i kako dalje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujem da još uvijek dovoljan broj žena ne obraća pažnju na dojke i svoje tijelo. To vam ide po sistemu zabijanja glave u pijesak. I to vam je jedan zatvoreni krug. Međutim, povećanjem svjesnosti mislim da ipak sve veći broj žena čuje. Još uvijek nismo zadovoljni s njim. Možemo reć da je to ništa, ali iz isustva znamo da je veliki broj žena sam napipao ili osjetio nešto ili primijetio nešto. Prema tome i to je nekakav početak. Pomažemo sebi, a u konačnici i ranom otkrivanju raka dojke", kaže Vesna Ramljak  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo