GDJE ĆE BOZANIĆ? / Mjesec i pol nakon potresa: Napokon smo ušli u zagrebački Biskupski dvor na Kaptolu

Oštećeno je od 70 do 80 posto zgrade, a najteže je narušena statika

6.5.2020.
20:30
VOYO logo

Rupu na Dvoru probio je samo dio vrha južnog zvonika u 6:24, 22. ožujka. Pao je ravno na krov Nadbiskupskog dvora. Zid prema katedrali nagnuo se tada gotovo 15-ak centimetara pa je ojačan čelikom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravitelj Nadbiskupskog dvora Ivica Budinšćak objašnjava: ''Da nismo odmah reagirali i postavili konstrukciju, pitanje je što bi bilo u sad zadnjem potresu koji je bio, 3,5''.

Nadbiskupski dvor ni danas nije siguran. Vidljive pukotine i šuta koja visi, manji su problem od narušene statike, a njoj unatoč Marija Terezija, Josip drugi, Franjo prvi, drugi i Ferdinand još su u rezidencijalnoj palači gdje ih je krajem 19. stoljeća postavio Herman Bolle.

Dragan Damjanović, profesor Povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, objašnjava: ''Ona je za naše prilike iznimna zato što je in situ, tj na mjestu sacuvana galerija portreta kako istaknutih zagrebačkih biskupa, tako i vladara 18. i 19. stoljeća''.

Nadbiskupski dvor je zaštićeni spomenik kulture, baš kao i dio namještaja i umjetnina koje su sačuvane i premještene na sigurno. U jednoj od prostorija primalo se sve važne crkvene i državne dostojanstvenike i iz nje se čestitalo Božić i Uskrs vjernicima, a kardinal Josip Bozanić upravo je u susjednoj spavaćoj sobi boravio za vrijeme potresa.

U Dvoru je u tom trenutku bilo još šest osoba i pravo je čudo da nitko nije stradao. Soba u kojoj je preminuo kardinal Kuharić još nije sigurna za ulazak. O zid na kojem piše ''rušiti'' još je uvijek naslonjen krevet na kojem je više puta spavao papa Ivan Pavao 2. koji je 2014. proglašen svecem.

Procjena štete doznat će se nakon laserskog skeniranja, za sad se samo zna da će biti velika. Teško je u ovom trenutku procijeniti štetu, još teže rok obnove, nekoliko godina sigurno. Do tad će se kardinalu Bozaniću naći druga rezidencija. Potres ga je, šale se kolege, privremeno vratio u studentske dane, u zagrebačko sjemenište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo