PREDSTAVNICI NARODA / Mjesto u Saboru posvađalo Domovinski pokret: Tomašić mandat čuva za konzervativce, Pauletić u akciji

Čelnici Domovinskog pokreta o ovome se službeno nisu izjasnili

19.7.2020.
22:00
VOYO logo

U tome tko će umjesto nje u Sabor Ruža Tomašić ne vidi problem i nije joj jasno zašto se digla bura: ''Zna se tko mene mijenja, zna se po zakonu da me mijenja osoba iz iste stranke i to je to, što se mene tiče, problema nema".

Image
NEVOLJE U DOMOVINSKOM POKRETU /

Ruža Tomašić: 'Ne dam svoj mandat Pauletiću, idem u Sabor'

Image
NEVOLJE U DOMOVINSKOM POKRETU /

Ruža Tomašić: 'Ne dam svoj mandat Pauletiću, idem u Sabor'

A to znači da bi umjesto nje iz Konzervativne stranke u Sabor trebao ući 32-godišnji Marko Milanović Litre koji je osvojio samo 19 glasova. Bio je sedmi na listi Domovinskog pokreta, a Tomašić je bio asistent u Zagrebu.

Prvi koji se tome javno usprotivio je kvizaš, putopisac i bivši pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić koji je osvojio 3907 glasova pa smatra da je ta fotelja njegova iako nije član Konzervativne stranke: "Ne bih ulazio ni u moralnost, ni u legitimitet odluke da u Sabor ide netko s 19 glasova. Zanima me samo u ovom slučaju Zakon, a kako ga tumači Sabor iz odluke 2018. godine, upravo ovakvu situaciju taj famozni članak 42 i paragraf 3 problematizira na način da daje za pravo onome tko je za onog tko prepušta mandat po broju preferencijskih glasova - to sam u ovom slučaju ja".

Da Pauletić nije dobro iščitao Zakon, čini se jasno iz odgovora Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojemu je stvar u ovom slučaju jasna: ''Propisano je da zastupnika na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz te iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje te bi u tom slučaju bio njezin zamjenik Marko Milinović Litre koji pripada istoj političkoj stranci''.

Tomašić s Korčule poručuje: "Tko će koga mijenjati, može misliti tko god što hoće, ali zakon je jasan. Nisam ja razočarana, svatko gleda svoje, svatko gleda sebe, ovisi na koji način, ali Bože moj, politika je politika. Nisam se čula s Pauletićem, ja sam gospodina Pauletića pokušala nazvati jer jedni mediji su prenijeli netočno što sam ja rekla, čula sam da se naljutio i odbijao je moje pozive".

Čelnici Domovinskog pokreta o ovome se službeno nisu izjasnili. Poručuju tek da će u slučaju zamjene mandata poštovati sve propisane zakonske odredbe. Marko Milanović Litre za RTL je samo poručio kako na cjelokupnu situaciju nema komentara.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo