ZAPOVJEDNIK OBRANE VUKOVARA / Mladi Jastreb za RTL o evakuaciji vojnika iz ukrajinske čeličane. 'Kad predaš oružje ne odgovaraš o životu'

Pod čeličanom je na šest razina, tijekom Hladnog rata, izgrađen cijeli sustav tunela, manjih i većih nuklearnih skloništa...

17.5.2022.
19:30
VOYO logo

O višemjesečnom otporu ukrajinskog Grada heroja, koji podsjeća na obranu Vukovara, tamošnja će djeca učiti u školama.

Posebno zbog posljednjih branitelja Grada koji su tjednima pružali otpor iz podzemne utvrde pod jednom od najvećih čeličana u Europi. Azovstalj se prostire na 11 četvornih kilometara, nekada je u njemu radilo oko 40 tisuća ljudi, a peći su se u gotovo stogodišnjoj povijesti gasile samo dvaput, 1941. zbog Nacista i od veljače zbog napada Rusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod čeličanom je na šest razina, tijekom Hladnog rata, izgrađen cijeli sustav tunela, manjih i većih nuklearnih skloništa, sustav ventilacije za pročišćavanje zraka, kao i poseban sustav komunikacija i opskrbe električnom energijom. Zato je čeličana, unatoč neprekidnom ruskom bombardiranju najtežim oružjem, tjednima uspjela pružiti sigurno sklonište stotinama, sada već evakuiranih civila, ali i preostalih vojnika čija je sudbina još nepoznata. Kako bi to moglo izgledati i ima li šanse da se svi izvuku živi provjerili smo s posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem, Mladim Jastrebom.

Image
ne predaju se /

Branitelji u Azovstalju na ruske napade i dalje odgovaraju oružjem, ali i pjesmom, i to s Eurosonga…

Image
ne predaju se /

Branitelji u Azovstalju na ruske napade i dalje odgovaraju oružjem, ali i pjesmom, i to s Eurosonga…

Prokomentirao je što sada čeka civile izvučene iz čeličane, ali i vojnike. "Teško je reći, ovdje imamo Ukrajinu, legitimnu državu koju je napala Rusija. Kod nas je bilo drugačije jer nismo bili inozemno priznati. Ovdje je veća žiža svjetske javnosti nego u našem ratu. Ja očekujem, nadam se da će i jedna i druga strana poštivati međunarodne norme i međunarodna prava", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako bi sada mogli izgledati pregovori s Rusima govori kako onog trena kada čovjek preda oružje u ruke neprijatelju, on više ne odgovara o ničemu pa ni o svom životu. "Sve je stvar onoga tko ga je zarobio", tvrdi.

Navodi i kako se nada kako postoji šansa da se izvuku živi. "Nadam se da će razum prevladati i da će u pravom planu biti humanitarni dio i odnos prema čovjeku. Ako to ne bude trebamo se pitati jesmo li dosegli kao civilizacija razinu ljudskosti koja će nam omogućiti budućnost", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan naposljetku i što ovo sada znači za moral i nastavak sukoba tvrdi kako Ukrajina na neki način "perspektivno dobiva ne samo međunarodni ugled nego i homogenizaciju naroda koji je bio podijeljen između istoka i zapada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo