alarmantno stanje u bolnici / Mladi liječnici ne žele u Knin: 'Borio sam se za Hrvatsku i da imam istu zdravstvenu skrb kao ostali'

Na raspisani natječaj bolnice za nove specijalizante nije se javio nijedan mladi liječnik, a 6 liječnika ubrzo će u mirovinu

19.2.2020.
9:09
VOYO logo

Mladi liječnici ne žele u Knin. Na raspisanih osam, pa kasnije i 28 planiranih specijalizacija, nije se javio nitko.

Dijagnoza bolnice je alarmantna: do sada je već otišlo 15-ak liječnika, a uskoro će i još nekoliko. Stoga se uključio i Grad. Mladi liječnici privlače se ponudom smještaja i stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na raspisani natječaj kninske bolnice za nove specijalizante nije se javio nijedan mladi liječnik, a šestero liječnika uskoro će u mirovinu. Nedostatak liječnika prijeti i opstanku bolnice.

"Trebalo bi dati i smještaj i onoliko koliko zaslužuju, a mislim da zaslužuju mnogo više nego što dobivaju", kazao je Jozo Spajić iz Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto želim da ostanem u Kninu i da tu imam svoju obitelj, mislim da je jako važno. Ne želim da jednog dana moram dijete voditi u Split u bolnicu", rekao je Luka Jurić iz Knina. 

Pomoćnica ravnateljice bolnice jedini je dječji kardiolog u Šibensko-kninskoj županiji, a na posao svakodnevno u Knin putuje iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dođete u neku manju sredinu ćete putovati i nećete i dobiti apsolutno nikakvu razliku nego da radite ispred kuće. Znači, mladi specijalizant koji dođe raditi je u biti na plaći od 8000 kuna i naravno da ne vidi nikakav način da bi se odlučio putovati", rekla je pomoćnica ravnateljice Opće veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin Tatjana Šipalo Lilić.

Kninska bolnica duguje preko 23 milijuna kuna

Gradska je uprava zato odlučila pomoći davanjem smještaja specijalizantima u 4 do 6 stambenih jedinica u otkupljenim kućama i stanovima kojima raspolaže, ali ih i stipandirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kao Grad odlučili izraditi pravilnik o stipendiranju specijalizanata te osigurati im negdje 20-24 tisuće kuna godišnje stipendijski za one specijalizante koji bi bili u našoj općoj bolnici", rekao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Kninska bolnica duguje preko 23 milijuna kuna, a županijski vijećnici smatraju i da je nedopustivo njezino spajanje sa šibenskom bolnicom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unazad desetak godina bilo je takvih rješenja koja su se u praksi pokazala jako negativna. Mi ćemo se suprotstaviti toj inicijativi", rekao je županijski vijećnik Šibensko-kninske županije Stevo Žeželj.

"Kao čovjek koji sam se borio za ovu Hrvatsku od prvoga dana do zadnjega smatram da bi morao imati zdravstvenu skrb kao oni u Zadru, Zagrebu, Splitu ili bilo gdje u Hrvatskoj", rekao ježupanijski vijećnik Šibensko-kninske županije Zvonko Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za buduće kirurge, anesteziologe, pedijatre, interniste i ostale specijaliste uskoro se sprema novi natječaj.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo