Otvorio dušu / Mladi Slavonac se vratio iz Njemačke: 'Govorili su mi da sam budala. Znao sam da ću više raditi za manje novca, ali vjerujem u Hrvatsku'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ni obitelj ni mjesečna primanja iznad dvije tisuće eura, nisu ga mogla zadržati

12.2.2021.
8:04
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Mladi Slavonac, Mato Topić, vratio se prije godinu i pol u Hrvatsku nakon što je tri godine proveo Njemačkoj.

Kaže da su mu poznanici u čudu govorili: "Pa, što ti bi?" ili, još iskrenije, "Jedini se ti vraćaš, koja si budala..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znao je da standard i sređeni život, na kakav je navikao u graničnom njemačkom gradiću Lorrach, nedaleko Basela, u Hrvatskoj neće imati, ali srce je vuklo.

"Ne znam vam to objasniti, u Njemačkoj mi u suštini nije ništa falilo, ali svaki put kad bi prešao hrvatsku granicu kao da sam počinjao disati punim plućima", ispričao je za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da priča bude zanimljivija, za sobom je u Njemačkoj ostavio roditelje, brata i sestru.

Do odlaska u Njemačku sve je bilo manje-više slavonski tipično. Oboje Matinih roditelja je radilo, ali s hrvatskim plaćama peteročlana obitelj iz Čepina nije živjela u obilju. Uz svakodnevna odricanja i trud u čepinskom dvorištu Topićevih nikla je i nova kuća. No, činilo se roditeljima da perspektiva nije sjajna ni za njih ni za djecu, da jednostavno stagniraju. 2013. su presjekli i otišli u Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da ću morati zasukati rukave i da ću Hrvatskoj morati puno više truditi se i raditi za puno manje novca", kaže Mato koji se po povratku odlučio za Zagreb i koji nije bio nepripremljen na početničku plaću od 3.500 kuna u jednom call centru.

"U međuvremenu sam napredovao, postao zamjenik voditelja, vodio sam i neke edukacije... Novac jest važan, pogotovo kad si mlad i imaš puno želja i planova. Ali, definitivno nije najvažniji. U Njemačkoj sam se unatoč tome što mi je tamo obitelj osjećao kao stranac. Shvatio sam da ne želim svake godine iščekivati godišnji, niti u stranoj zemlji dugoročno graditi svoj život i zasnivati obitelj. Roditelji su me, a što su drugo i mogli, podržali", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz sve manjkavosti i nepravilnosti, pa i nepravde, u našem društvu, ja imam povjerenja u Hrvatsku. Tako jednostavno osjećam", rekao je Mato za Večernji list.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo