ispodprosječne plaće / Mladi specijalizanti traže sreću u inozemstvu: 'Uza sve radne vikende, dobio sam plaću kao i konobar'

Image
Foto: Vijesti.hr

Prosječna plaća za lipanj iznosila je, naime, 7512 kuna, a plaća specijalizanta 7427,63 kune

23.9.2019.
13:25
Vijesti.hr
VOYO logo

Hrvatske bolnice vape za specijalizantima koji zbog ispodprosječnih plaća odlaze u zapadnoeuropske zemlje. To nije čudno budući da su plaće liječnika na specijalizaciji  prvi puta u novijoj povijesti pale ispod prosječne plaće. Prosječna plaća za lipanj iznosila je, naime, 7512 kuna, a plaća specijalizanta 7427,63 kune.

''Ljetos sam radio u turističkoj ambulanti na otoku, i za 180 sati, uključujući i radne vikende, primao sam 8000 kuna. Pa toliko primi konobar, i to bez napojnice. Frustrira činjenica da bih kao specijalizant imao plaću od 7500 kuna'', ilustrira situaciju liječnik M.H. iz sjeverne Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad ste na specijalizaciji, najmlađi ste na odjelu, radite i za sebe i za starije kolege. Radi se puno, zahtjevno, a koeficijent je niži nego koeficijent doktora medicine bez specijalizacije'', dodaje doktor.

Specijalizaciju, ipak, želi, jer sada radi na hitnoj službi, a plaću od 11.500 kuna zaradi na račun nebrojenih noćnih smjena, radnih vikenda i prekovremenih sati. Takav tempo teško je izdržati na dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Smilović, specijalizant kliničke radiologije, gotovo je odradio specijalizaciju, a ona je, potvrđuje, krajnje demotivirajuća za mlade liječnike.

''Ako dobijete specijalizaciju blizu svog doma, u početku je plaća prihvatljiva. Ali drugi dio specijalizacije mora se odraditi u kliničkim bolnicama, što znači da je većina specijalizanata prisiljena odvojiti se od obitelji, otići u drugi grad i troškovi tu rastu. Oni oženjeni dobiju naknadu za odvojeni život od 1700 kuna", kazao je Smilović za Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao specijalizant čakovečke bolnice, koji drugi dio specijalizacije obavlja u KB Dubrava, u zadnje dvije godine svaki dan putuje iz Čakovca u Zagreb i natrag da bi bio sa suprugom i dvoje male djece. Za jedno dežurstvo unutar radnog tjedna, na primjer, dobije od 150 do 170 kuna, što mu ne pokrije ni troškove puta.

''Više kolega otišlo je na specijalizaciju u Njemačku, Austriju, jedan u Englesku... tamo su specijalizacije višestruko bolje plaćene nego kod nas, a odrađenu specijalizaciju i troškove specijalističkog usavršavanja nikome nisu dužni vraćati, kao kod nas'', kaže Smilović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike