istraživanje eurostata / Mladih Hrvata koji rade vikendom manje nego što je to prosjek njihovih vršnjaka u EU

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Čak 29 posto zaposlenih mladih u EU radi i vikendom, pokazuje novo istraživanje Eurostata

30.3.2018.
16:56
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Novo istraživanje Eurostata pokazuje da čak 29 posto zaposlenih mladih u EU radi i vikendom. Naime, prema tim podacima 29 posto zaposlenih u EU u dobi od 20 do 34 godine u 2016. godini obično je radilo i vikendom. Kako se dalje navodi, najviše mladih koji rade vikendom,  gotovo svaki drugi ili njih 47 posto, je u Grčkoj, a za njom slijede Italija, Irska, Cipar i Nizozemska. S druge strane, najmanje mladih koji vikende provode radeći ima Mađarska, samo 11 posto, a tek neznatno više od nje Portugal i Poljska.

Hrvatska se tako svrstala na 25. mjesto ljestvice EU-a s 18 posto mladih koji rade vikendom, a isti udio mladih koji rade vikendom ima i Češka. Analitičari sve zastupljeniji rad vikendom objašnjavaju promjenama na tržištu rada, ali i na tržištu općenito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi traže usluge, a mnogi rade i na raznim projektima. Nije tu riječ samo o radu u trgovini, nego i u drugim djelatnostima. Klasičnog, osmosatnog radnog vremena sve je manje. I poslodavci i radnici se nastoje prilagoditi potrebama kupaca", objasnio je za JutarnjiPredrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Iako je rad vikendom sve izraženiji kod mladih u Uniji, ipak postoje značajne razlike među mladima ovisno o vrsti obrazovanja. Tako nam podaci euro-statističara otkrivaju da je najmanje mladih koji rade vikendom među visokoobrazovanima, samo 20 posto, ili tek svaki peti. No, visokoobrazovani mladi cijenu plaćaju na drugi način, budući da dulje rade tijekom tjedna, 49 ili više sati. Izuzetak od ovog pravila je Portugal, u kojem više mladih sa završenim visokim obrazovanjem radi i tijekom vikenda. S druge strane, udio zaposlenih mladih koji rade vikendom, a imaju završenu srednju školu, gotovo je dvostruko veći i iznosi 37 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo