PROIZVODNJA STRAHA / Zazivaju vojsku na granici, a zašto to stvarno žele, ne otkrivaju: 'Sve se može ako se odredi da se to može'

Vijeće za nacionalnu sigurnost sastaje se danas

5.3.2020.
7:00
VOYO logo

Pitanje ilegalnih migracija i nadzora granice trebalo bi biti i glavna tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koja će se održati u četvrtak i biti prva takva u mandatu novog predsjednika Zorana Milanovića.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fužinama upozoravaju da imaju iskustva s migrantima, tvrde da ih po šumi noću još uvijek znaju sresti, a nerijetko su vikendice nalazili otvorene jer su u njima spavali.

''Nas je doslovno već strah u smislu da se brinemo što se može dogoditi u slučaju da Vlada ne nađe nekakvo rješenje da spriječi tu navalu migranata kod nas'', kaže David Bregovac, načelnik Fužina.

Premijer Andrej Plenković ih umiruje i tvrdi da s obzirom na stanje u Grčkoj realne opasnosti za hrvatske granice nema. Plan što će točno napraviti izbije li kriza imat će uskoro: ''Vidjeli ste to u pojedinim prirodnim nepogodama i katastrofama da nije problem cijeli sustav domovinske sigurnosti staviti u funkciju onoga što nama u pojedinom trenutku treba. Tu moraju biti aktivirani i policija i civilna zaštita i vatrogasci i vojska ako je to potrebno''.

Vojska na granici ne znači da će se Hrvatska od migranata braniti oružjem niti da ima ikakvu ovlast osim onu propisana zakonom. U trenutku migranskog vala 2015. godine kada je kroz Hrvatsku prošlo više od 700.000 ljudi, vojska je pomagala u gradnji kampova, postavljanju sanitarnih čvorova, drenaži terena ...

Sada za to, objašnjava ondašnji ministar Ranko Ostojić nema nikakve potrebe: ''Sa 6200 policajaca imamo sasvim dovoljno snaga za ispunjavanje zadaća. S pričuvom od 6500, ali ne možete dodjeljivati vojsci ovlast jer to nije njihov temeljni zadatak. Vojska puca. Prema tome, ako dođe do toga, onda vam je jasno da to mora biti velika kriza''.

Dok onima koji u ovom trenutku zazivaju vojsku na granici objašnjava da ne razumiju zakon, o tome što bi vojska trebala - izgleda da svi imaju mišljenje. Suverenisti smatraju kako je vojska prema granicama trebala krenuti još jučer, a MOST se zauzima i za promjenu zakona kako bi dobili veće ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam za to da se svim mogućim načinima pa i primjenom sile štite naše granice. Postoje sredstva prisile. Granica se mora štititi'', opetuje Hrvoje Zekanović, a Nikola Grmoja kaže: ''Najjače su mi takve priče: ne može se ovako ili onako. Sve se može ako se odredi da se to može. Ili mijenjati zakon, ili nešto drugo''.

HNS se pak zauzima za neku novu opciju, poput nacionalne garde, a iako se pitanje vojske svelo na političko, vojni analitičar Jan Ivanjek objašnjava da postoje realne situacije u kojima bi vojska mogla pomoći policiji: ''Govorimo o podršci, logistici, izvidničkim kapacitetima, izvidničke letjelice, bespilotne letjelice, svi ti senzorski sustavi koje ima obavještajna pukovnija. Ti kapaciteti su vrlo bitni za praćenje kretanja migranata i za brže reagiranje na njihove upade''.

Ali to ne ide preko noći. Vojska bi morala proći obuku, napraviti plan, dogovoriti postupanje i odgovornost... daleko je to od toga što netko misli da bi trebalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo