optužbe za terorizam / 'Moje su mjere cijelo vrijeme najgore, zato se ne smijem obraćati - zabrana interneta, ne smijem javno govoriti...'

Osim Franciškoviću, mjere su produljene i drugookrivljenom Natku Kovačeviću koji je s Franciškovićem

16.9.2022.
20:08
VOYO logo

Na Općinskom sudu u Zagrebu optužno ročište za Marka Franciškovića, njegovu suprugu i još jednu osobu zbog kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, no optužnica ni danas nije potvrđena. Produljen mu je pritvor, a ostalima mjere opreza.

Pred općinskim sudom - podrška Franciškoviću. Transparent im je brzo uklonjen, no oni koji ga podržavaju potrudili su se da ih čuje. I prije ročišta pred sudom specijalna i interventna policija, veći broj pravosudnih policajaca...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je taj čovjek nevin u zatvoru, da je to sve inscenirano", govori jedan od prosvjednika.

Image
SKUPILI SE PRED SUDOM /

Šestero uhićenih na skupu potpore Franciškoviću, policija objavila detalje

Image
SKUPILI SE PRED SUDOM /

Šestero uhićenih na skupu potpore Franciškoviću, policija objavila detalje

Sud je mislio drukčije - zbog opasnosti od ponavljanja djela javnog poticanja na terorizam, u pritvoru će ostati još mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji njegova izjava u jednom trenutku u kojoj je rekao: 'Nemojmo se ubijati između sebe, naši neprijatelji su u Banskim dvorima.' I to je lajtmotiv priče da je on terorist. Pa to je metafora", kazao je Zvonimir Hodak, odvjetnik Marka Franciškovića.

Tužiteljstvu su sporni govori na antivakserskim skupovima u više gradova. Sporne i objave na internetu - namjera je, smatra tužiteljstvo, bila mobilizirati na napade na vladajuće strukture, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odluka o optužnici iz travnja je, naime, opet odgođena - i to jer je obrana tražila izuzimanje nekih dokaza. "Obrana je rekla da su neki dokazi protuzakoniti. Državno odvjetništvo se očitovalo, smatra da dokazi nisu nezakoniti - i sve će se nastaviti u drugoj polovici listopada", prepričava zamjenica županijske državne odvjetnice Vlasta Tomašković.

Trećeokrivljena je njegova supruga - uz udruženo djelovanje, terete ju i da je širila njegove ideje dok je bio u pritvoru tako što je objavljivala njihove razgovore. Ima mjeru opreza, zabranu pristupa internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere su produljene i drugookrivljenom Natku Kovačeviću koji je s Franciskovićem i ranije prosvjedovao.

"Moje su mjere cijelo vrijeme najgore, zato se ne smijem obraćati - zabrana interneta, zabrana obraćanja, ne smijem javno govoriti...", rekao je drugooptuženi Natko Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Franciškovićem se povezuje i 17-godišnjak koji je u subotnjem prosvjedu ispred HDZ-a imao molotovljeve koktele i improviziranu bombu bez eksploziva.

Policija je jutros pretresla sve okupljene. Privedeno je još 6 osoba. Neki jer su pružali otpor, neki jer nisu dali dokumente na uvid. Pronađen je preklopni nož i suzavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od uhićenih osoba pred sudom je imala nož? Pa imam i ja nož u autu, onaj švicarski na rasklapanje. S tim ne dolazim na sud, ali kakve to ima veze s Člankom 99. koji govori o terorizmu?", pita se Hodak.

Zbog dopisivanja s tadašnjim ministrom Rankom Ostojićem 2013., više mjeseci proveo je na prisilnom psihijatrijskom liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalagao se za otvaranje radnih logora, u međuvremenu je prešao na islam, zagovara šerijat i smrtnu kaznu. U prosincu je vraćen u remetinečku ćeliju koju dijeli s Nadanom Vidoševićem.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo