papa imenovao / Mons. Palić novi biskup mostarsko-duvanjski, a Kutleša će naslijediti Barišića kad ode u mirovinu

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/RTL

Papa Franjo prihvatio je u subotu odreknuće od biskupske službe Perića te na njegovo mjesto imenovao Palića

11.7.2020.
12:49
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/RTL
VOYO logo

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića za biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića, a dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, što znači da će naslijediti sadašnjeg nadbiskupa mons. Marina Barišića (73) kad ode u mirovinu.

Papa Franjo prihvatio je u subotu odreknuće od biskupske službe Perića te na njegovo mjesto imenovao Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa, objavljeno je točno u podne istodobno u Vatikanu i Mostaru. Nakon više od godinu dana otkako je biskup Perić zbog navršene kanonske dobi od 75 godina (2. veljače 2019.) Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat, dvije hercegovačke biskupije imaju novoga biskupa u osobi mons. Palića. Nakon što je pročitana papinska bula kojom je objavljeno imenovanje biskupa Palića snažno su zazvonila zvona na mostarskoj prvostolnici.
Petar Palić u Mostar stiže s Hvara gdje je dvije godine bio biskup. Ovaj Janjevac je obnašao i dužnosti generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije i generalnoga vikara Dubrovačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. Doktorirao je teologiju na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu. Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. ožujka 2018.

Biskupa Palića u Hercegovini očekuju dva važna otvorena crkvena pitanja, rješavanja statusa razriješenih franjevaca koji su odbili predati župe dijecezanskim svećenicima, te pitanje međugorskog fenomena o ukazanjima blažene Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

 Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

"Papa Franjo je prihvatio moju zamolbu i odgovorio mi imenujući  danas msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg biskupa Porečkog i Pulskog, nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije," rekao je mons. Barišić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Kulteša preuzima dužnost u rujnu

Barišić je podsjetio kako je splitsko-makarska nadbiskupija prostorno velika, s gotovo pola milijuna vjernika, te 187 župa, s velikim i dva mala sjemeništa, Katoličkim bogoslovnim fakultetom i Klasičnom gimnazijom te ima puno planova u budućnosti.

"Planova i projekata za budućnost je mnogo, sve to zahtjeva prisutnost i brigu, a ja ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obaveze i događanja. Nije tajna da se   godinama i zdravlje pomalo pogoršava. Imajući sve to skupa u vidu, zamolio sam Svetog Oca da mi providi dodatnu pomoć u upravljanju nadbiskupijom", rekao je msgr. Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinovski hvala papi Franji koji  providnošću danas vodi Kristovu crkvu što je prihvatio moju molbu i dodijelio mi nadbiskupa koadjutora koji će nastaviti voditi našu nadbiskupiju kao moj nasljednik, to jest kao nasljednik svetog Dujma", dodao je Barišić.

On vjeruje kako će msgr. Kutleša službu nadbiskupa-koadjutora Splitsko-makarskog preuzeti početkom rujna ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On će postati nadbiskup Splitsko-makarski kad ja napunim kanonsku dob od 75 godina, fali mi još malo", kazao je Barišić.

Barišić: Kutleša je dobar svećenik i iskusan biskup, ima svježinu i ideje

Za msgr. Kutlešu rekao je da je dobar svećenik i iskusan biskup koji ima svježinu, sposobnost i ideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić.

Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju, boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.do 2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno je član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo također je imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića za biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića.

Msgr. Barišić je čestitao i biskupu Paliću poželjevši mu "obilje Božjeg blagoslova u pastirskoj službi u susjednim i izazovnim hercegovačkim biskupijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo