iz vlade se pohvalili / Iz Moody'sa najavili dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske. Marić: 'To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz kategorije u kojoj se kupnja državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem, idemo za dvije razine na više u investicijsku kategoriju

25.6.2022.
13:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Najava agencije Moody's a dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Moody's objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem.

Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

Image
ostvaren strateški cilj /

Hrvatska dobila podršku Europskog vijeća za ulazak u Eurozonu: 'Sada se san ostvaruje za Hrvatsku'

Image
ostvaren strateški cilj /

Hrvatska dobila podršku Europskog vijeća za ulazak u Eurozonu: 'Sada se san ostvaruje za Hrvatsku'

Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja. Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objava Moody'sa je izvan njegove redovne najave, izuzetno je pozitivna, da u slučaju potvrde na Vijeću ministara financija praktički već taj tjedan dižu kreditni rejting, i prema Moody'su bio bi to najveći povijesni rejting. Dvije stepenice unutar investicijske zone. Dolazi kao šlag na tortu svega onoga kao što smo kao Vlada najavljivali, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. To je i prvi pokazatelj i efekt formalnog članstva u eurozoni", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Sad smo i dalje u krizi i potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte. Čuo sam se s premijerom, apsolutna je podrška čelnika i ministara financija. Ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki takva jedna pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije za puno veće zemlje u Europskoj uniji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo