NEVOLJE OKO DENUKLEARIZACIJE / Moonov savjetnik: Američki 'sve-ili-ništa' pristup prema Sjevernoj Koreji neće upaliti

Image
Foto: Pixsell

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un održali su svoj drugi summit prošli mjesec

12.3.2019.
9:13
Pixsell
VOYO logo

Posebni savjetnik južnokorejskog predsjednika u utorak je rekao kako Sjedinjene Države trebaju tražiti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, jer strategija "sve-ili-ništa" neće pomoći u napretku pregovora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un održali su svoj drugi summit prošli mjesec, gdje je SAD zahtijevao gašenje nuklearnog programa u zamjenu za sigurnosne garancije i ukidanje sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pregovori u Vijetnamu prekinuti su bez dogovora, iako su se dvojica vođa rastali u dobrim odnosima.

Posebni savjetnik južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina za nacionalnu sigurnost, Moon Chung-in, rekao je kako su obje strane krive za raspad pregovora, no SAD je, čini se, zaoštrio svoj stav te pozvao Sjevernu Koreju na potpunu denuklarizaciju unatoč prethodnim prijedlozima da pristaje na djelomični pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države od Sjevera su tražile pretjerane ustupke za postizanje velikog dogovora, a s druge strane vođa Kim je bio previše samouvjeren da će nagovoriti Trumpa na ono što želi zbog gašenja nuklearnog kompleksa Yongbyon", rekao je Moon Chun-in.

Moon se pozvao na govor američkog poslanika za nuklearna pitanja Stephena Bieguna na sveučilištu Stanford, gdje se obvezao na prihvaćanje obostranih obveza i "plan pregovora i deklaracija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Vijetnamu je američka strana napravila korak unatrag i pozvala na sveobuhvatan dogovor, naglasio je Moon.

Zaključio je kako bi Sjeverna Koreja imala postignut dogovor da je ponudila gašenje i drugih kompleksa za obogaćivanje uranom, a ne samo glavnog kompleksa u Yongbyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo