Traje istraga / Pad helikoptera kod Zlarina: Ronioci su iz mora izvukli i tijelo drugog stradalog pilota

Image
Foto: MORH

Pronašli su ga ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga

28.1.2020.
8:47
MORH
VOYO logo

Iz MORH-a su priopćili kako su pronašli olupinu helikoptera te drugog člana posade za kojim se tragalo od jučer, Tomislava Baturinu

"Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja 2019. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnikaTomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća", priopćili su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pronađena olupina helikoptera i tijelo drugog člana posade: Na terenu su bile sve raspoložene snage

Image

Pronađena olupina helikoptera i tijelo drugog člana posade: Na terenu su bile sve raspoložene snage

U potragu su bili uključeni helikopter Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Potraga je trajala i cijelu prošlu noć.

"Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće", priopćili su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je obavljen očevid pod morome, tijelo pilota natporučnika Tomislava Baturine izvučeno je  iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji.

Srušenu Kiowu izvući će danas vojnim desantnim brodom Faust 73 koji ima dizalicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom tragične nesreće pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D, čelnik povjerenstva za istragu te nesreće, glavni vojni zrakoplovni  istražitelj  Mario Počinok dat će izjavu za medije u utorak  u 17 sati u vojarni u Zemuniku, najavljeno je iz Ministarstva obrane (MORH). 

Ministar Krstičević i general Šundov izrazili sućut obitelji Baturina

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u utorak su izrazili sućut obitelji pilota Tomislava Baturine, poginulog u padu helikoptera Kiowa Warrior u more Zlarinskog kanala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika", navodi ministar Krstičević u izrazima sućuti obitelji Tomislava Baturine koji je smrtno stradao u jučerašnjem padu vojnog helikoptera.

Načelnika Glavnog stožera general Šundov ističe da ga je duboko dirnula tužna vijest o iznenadnoj i tragičnoj smrti cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolege i dragog prijatelja Tomislava Baturine, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom smrti pilota Tomislava Baturine i Marina Klarina danas u 9 sati otvorene su knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu na Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1. 

Natporučnik Tomislav Baturina, rođen 1987. u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. Eskadrile helikoptera 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je od 2011. godine. Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot što je i potvrdilo uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja.

Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje zadaća više puta je bio pohvaljivan, a nagrade je dobio i od predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo