SAGA HELIKOPTERI / MORH optužuje: Milanović od rujna 2020. bez odobrenja Banožića koristi resurse MORH-a

Image
Foto: Pixsell/Patrik Macek/Robert Anić

Iz resornog ministarstva odgovorili su kako je Milanović direktno od načelnika Glavnog stožera OS slao zahtjeva za korištenje, primjerice, helikoptera

9.11.2021.
14:23
Pixsell/Patrik Macek/Robert Anić
VOYO logo

Nakon nove runde prepucavanja predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, u kojoj je ministar de facto zabranio Milanoviću da koristi resure Ministarstva obrane (MORH), pa tako i helikoptere, bez da je dobio izričito odobrenje ministra, pitali smo MORH detalje. 

U svom odgovoru optužuju da je Milanović od rujna 2020. samovoljno počeo zaobilaziti Banožića i svoje zahtjeve za korištenjem materijalni sredstava i potpora, a to su  i helikopteri, slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Saga se nastavlja /

Ministar Banožić zabranio Milanoviću da koristi i helikoptere bez njegova odobrenja

Image
Saga se nastavlja /

Ministar Banožić zabranio Milanoviću da koristi i helikoptere bez njegova odobrenja

"Vezano uz Odluku ministra obrane, kojom se regulira način pružanja potpora Oružanih snaga Uredu predsjednika koja, uključuje i potpore za protokolarne aktivnosti, izvješćujemo da je navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani. Kao što smo više puta navodili, za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu. Takva se procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala. Na početku svojega mandata i Predsjednik Republike Zoran Milanović, odnosno Ured predsjednika RH zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika RH počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi, koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane, omogućavao korištenje vojnih resursa. U skladu sa Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga RH je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jednina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika RH i Ministarstva obrane".

U svom odgovoru za RTL.hr također navode da se svi troškovi, koji tako nastaju plaćaju iz Financijskog plana MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MORH i njezin čelnik ministar obrane dovedeni su u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane", navode u svom odgovoru.

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

(Pixsell: Slavko Midžor)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom napominju da je odluka ministra Banožića, kojom se nalaže da Milanović prvo mora dobiti odobrenje Banožića prije nego koristi resurse ministarstva (pa tako i helikoptere), u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti "gdje je na ministru obrane, kao čelniku državnog tijela, odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava".

Na kraju svog odgovora navode još i ovo:  "Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore Predsjedniku RH, odnosno Uredu predsjednika RH, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti, odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i to da je predsjednik Milanović reagirao na odluku Banožića da Milanović ne može koristiti resurse MORH-a mimo Banožićeva odobrenja i rekao da je ta odluka nezakonita. 

"Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, odgovorili su tada s Pantovčaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, pitali smo MORH i što je sve koristio Milanović od rujna naovamo i koliko je to MORH koštalo, no nisu odgovorili. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo