PREDSJEDNIK ODRIJEŠIT / MORH šutio, strani mediji pišu da je Hrvatska ponudila obuku ukrajinskih vojnika. Milanović je neće dozvoliti. Zašto?

Podrška prijenosa znanja s hrvatske na ukrajinsku vojsku dolazi iz saborskog odbora za obranu

18.10.2022.
19:30
VOYO logo

Na hrvatskim vojnim poligonima - uskoro bi mogli vježbati ukrajinski vojnici. Njih 15 tisuća imat će obuku na području Europske unije, a hrvatska bi mogla biti domaćin za dio njih.

Ministarstvo obrane na upit o broju vojnika i vremenu obuke odgovara tek da su spremni u okviru postojećih obuka primiti strane polaznike. Koliko će ih biti ne zna se. Za bivšeg zapovjednika Vojnog učilišta domaćinstvo je dobra stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bitna brojka koliko je bitno što će to biti potrebno za ukrajinsku vojsku i koja specijalnost. Mislim da hrvatska može tu pružiti jako dobru obuku, obučavali smo policajce, pilote helikoptera, inženjere, pitanje oklopnih vozila, topništva, niz drugih stvari se mogu ponuditi", kaže Slavko Bari, general-pukovnik u mirovini.

Hrvatska vojska do sad je sudjelovala ili sudjeluje u sedam misija od Afganistana do Kosova, prikupila je moderno znanje koje može i podijeliti. Obuka ne mora biti samo na domaćim poligonima, već mobilni timovi mogu odlaziti u druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
govorio i o rafineriji /

Milanović komentirao mogućnost obučavanja ukrajinskih vojnika kod nas: 'Neću to odobriti'

Image
govorio i o rafineriji /

Milanović komentirao mogućnost obučavanja ukrajinskih vojnika kod nas: 'Neću to odobriti'

"Hrvatska tu puno više računa na svoje aktivnosti u Afganistanu gdje se radilo mentoriranje tamošnje vojske, radila se obuka topništva, radila se obuka kadrova vezano uz transportne helikoptere. Izgleda da su to te mentorski kapaciteti kojima se zapravo računa", kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obrana i sigurnost.

Podrška prijenosa znanja s hrvatske na ukrajinsku vojsku dolazi iz saborskog odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To može biti poticaj, a ne prijetnja za Hrvatsku. Odnosi s Rusijom su takvi kakvi jesu, Hrvatska treba čuvati svoje mjesto u četvrtom recu, ali u svakom slislu koliko može pomoći Ukrajini. Ukrajina se bori za pravednu stvar", rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Suprotnog mišljenja je vrhovni zapovjednik koji se s obukom Ukrajinaca ne slaže!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne podržavam tu ideju. Zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni, i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik to neću odobriti. Nisam čuo za taj prijedlog i unaprijed kažem da mi se to ne sviđa. To je dovođenje rata u Hrvatsku", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Gdje već bjesni jedan - onaj između Pantovčaka i Banskih dvora. Zabranom obuke Ukrajinca primirje će biti još dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo