kritična situacija / MORH u Slavonski Brod uputio još pet cisterni s vodom: ministar Ćorić obećao manje naknade za vodu

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar Ćorić najavio je i daljnje kontroliranje kvalitete vode u zdencima vodocrpilišta u Slavonskom Brodu, a potom će se procijeniti što s vodocrpilištem i njegovim zdencima

31.3.2018.
19:26
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je u subotu kako Oružane snage RH pomažu građanima Slavonskog Broda u opskrbi pitkom vodom gdje je stigla cisterna sa 6000 litara vode, a upućeno je i dodatnih pet cisterni iz Knina, Slunja, Pule i Lekenika.

Također, 20 pripadnika Gardijske Oklopne mehanizirane brigade pomaže Hrvatskom crvenom križu u dostavi flaširane vode stanovnicima Slavonskog Broda i okolice, a bit će angažirani i u nedjelju, kako bi pomogli u ovoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na raspolaganje smo dali cisterne s pitkom vodom i pripadnici GOMBR-e bit će građanima na raspolaganju za pomoć", izjavio je u Slavonskom Brodu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka Stožera civilne zaštite na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zdravstva Milan Kujundžić, uz predstavnike lokalne samouprave i civilne zaštite.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Oružanih snaga RH  zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan i zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske brigadni general Denis Tretinjak, priopćeno je iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić najavio manje naknade za korištenje vode 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u subotu da će Hrvatske vode od utorka krenuti u spajanje slavonskobrodskog i sikirevačkog sustava, a najavio je i umanjenje naknade za korištenje vodne naknade za Brođane.

"Možemo najaviti umanjenje naknade za korištenje vodne za građane ovog kraja, prije svega zbog činjenice da im voda za piće jedno vrijeme neće biti dostupna", rekao je Tomislav Ćorić nakon zajedničke sjednice stožera Civilne zaštite Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je najave premijera Andreja Plenkovića da će cjevovodi slavonskobrodskog i sikirevačkog sustava, udaljeni oko 150 metara, biti spojeni za 15 dana.

Ministar Ćorić najavio je i daljnje kontroliranje kvalitete vode u zdencima vodocrpilišta u Slavonskom Brodu, a potom će se procijeniti što s vodocrpilištem i njegovim zdencima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko njihova budućnost ne bude svijetla odmah će se pristupiti daljnjim bušenjima zdenaca na vodocrpilištu Sikirevci, koji inače imaju jednu od najkvalitetnijih voda u Republici Hrvatskoj. Očekujemo da ćemo do malo intenzivnije sezone potrošnje vode, do ljetnih mjeseci, omogućiti trajnu opskrbu Grada Slavonskog Broda i okolnih općina sa vodocrpilišta Sikirevci", rekao je Ćorić.

Na pitanje novinara što se poduzelo u slučaju incidenta s isticanjem naftnih derivata iz produktovoda, Ćorić je odgovorio da su inspektori izašli na teren i naložili sanaciju mjesta isticanja naftnih derivata, a potom obišli trasu produktovoda, no na drugim mjestima nije zabilježeno istjecanje naftnih derivata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda iz vodovoda može se koristiti za higijenu

Gradska uprava u Slavonskom Brodu u subotu poslije podne izvijestila je građane da voda koju još uvijek dobivaju kroz vodoopskrbni sustav neće biti ukinuta čime su opovrgnuli da će se sustav zatvoriti.

Iz uprave podsjećaju da je voda u sustavu tehničkog karaktera te da se i dalje može koristiti za osobnu higijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev Grada Slavonskog Broda stiglo je i očitovanje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na zdravlje građana. Grad je očitovanje zatražio uzimajući u obzir da su građani kraće vrijeme ipak konzumirali vodu zagađenu ugljikovodikom.

U dopisu koji je u subotu dostavljen Gradu navodi se kako je teško za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene takve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u kratkom vremenu izloženosti, no da uvijek postoji rizik za pojavu štetnih učinaka poput mučnina, povraćanja i probavnih problema pa je nužno informirati građane da voda nije za piće i da se ne smije koristiti čak ni prokuhana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo