PRVI PRIJEDLOG ZAKONA / Most će u proceduru uputiti izmjene Zakona: ukinut će povlastice saborskim zastupnicima!

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru', objavili su iz Mosta

18.1.2016.
15:04
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

MOST nezavisnih lista je na svom Facebooku najavio detaljnu analizu povlastica saborskih zastupnika, ali i analizu njihovih primanja.

Ona bi trebala poslužiti za prijedlog izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MOST je nastao "iz naroda". Baš kako smo i obećali, jedan od prvih poteza u idućih nekoliko dana bit će temeljita analiza povlastica zastupnika, uključujući i analizu primanja te će se na temelju toga donijeti prijedlog izmjene Zakona", poručio je MOST.

Zalagat će se za ukidanje prava na naknadu nakon prestanka zastupničke dužnosti

Iz Mosta su na službenom Facebooku kasnije napisali kako će se zalagati za izmjenu Zakona kojom bi se saborskim zastupnicima ukinulo pravo na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti. Njihovi objavu prenosimo u cijelosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema postojećem zakonskom rješenju zastupnici Hrvatskog sabora ostvaruju pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima ima, za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik, odnosno zastupnik kao dužnosnik u Hrvatskom saboru na istoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50 posto te naknade. 

Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most nezavisnih lista predlaže izmjenu Zakona kojom bi se ova povlastice ukinula, radi vraćanja povjerenja građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini. Također, ukidanjem navedene povlastice ostvarit će se uštede u državnom proračunu", poručuju iz Mosta.

Most će u proceduru uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika

U poslijepodnevnim satima zastupnici Mosta izašli su s priopćenjem u kojem poručuju da su u proceduru uputili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Smatramo da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem. Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom pregovora obje su se koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom Mostovom reformom te se nadamo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora.

Sredstva koja će se ovime uštedjeti nisu zanemariva, no taj novac sam po sebi svakako neće spasiti hrvatsko gospodarstvo i proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, smatramo da je od novca i privilegija puno važniji cilj i poruka koju ovime šaljemo. Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže. Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena", stoji u priopćenju Mosta.

Podsjetimo, čelnik mosta Božo Petrov još se u kolovozu  založio za smanjenje broja saborskih zastupnika, kao i za smanjenje njihovih plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložio je da se zakon reformira na način da se u Sabor bira 99 zastupnika (umjesto dosadašnjih 151). Također, htio je smanjiti plaću saborskih zastupnika s trenutnih cca 18 tisuća kuna neto na 9999 kuna neto. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo