sastanak nacionalnog vijeća / MOST je već odlučio? Sve glasnija nagađanja da ostaju u oporbi, a iz Sabora će kontrolirati manjinsku Vladu

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ako Vlada kojoj se priklone pokuša izigrati reformski paket, Most u svakom trenutku može povući svoju podršku, pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Vladi i zemlju za dovesti na nove izbore

28.11.2015.
13:35
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Osamanaest Mostovih zastupnika ovaj vikend bi moglo donijeti konačnu odluku o tome kome će se prikloniti u sastavljanju Vlade, koaliciji Hrvatska raste ili Domoljubnoj kolaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako piše Slobodna Dalmacija, u Mostu se sve glasnije govori o tome da ostanu u oporbi i iz Sabora u provedbi reformi kontroliraju manjinsku vladu.

Ovakav scenarij uključuje podršku koju bi Most trebao dati Zoranu Milanoviću ili Tomislavu Karamarku, no ukoliko nova Vlada izgira reformski paket, Most u svakom trenutku može povući podršku i pokrenuti uzglasavanje nepovjerenja Vladi što bi dovelo do novih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je doista scenarij manjinske Vlade prevagnuo, to će zasigurno biti glavna tema razgovora Nacionalnog vijeća Mosta i njegovih saborskih zastupnika.

Spomenuti sastanak započeo je u središnjici Mosta u subotu iza podneva, a na njemu bi trebali razmotriti aktualnu situaciju i zauzeti stajališta nakon dovršenih pregovora s HDZ-ovim i SDP-ovim koalicijama o paketu reformi kojima Most uvjetuje podršku novoj vladi, a izjave su najavljene iza 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sudionici sastanka uoči njegova početka nisu željeli davati izjave, a mogao se čuti tek pokoj kratki komentar o tome kako će se danas "razgovarati" te da se "i dalje radi", Irena Petrijevčanin Vuksanović je, vidno revoltirana, upitala koliko je normalno da neke stvari koje se tiču ključnih pitanja, doznaje iz novina.

"Ja nisam ni protiv reformi niti sam disident iz Mosta, ja sam samo za to da se uspostave jasna pravila i demokratični postupci. Od prvog trenutka uporno inzistiram da se na stol stave ključna pitanja; s druge strane dobivam odgovor da nije 'tajming' za te stvari, a onda te iste stvari saznajem iz medija, pa se pitam je li to normalno", dodala je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović članica je stranke Hrid kojoj je na čelu iz Mosta nedavno isključen Drago Prgomet, a na parlamatarnim je izborima u Sabor ušla na njegovoj listi u okviru Mosta nezavisnih lista.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li danas Nacionalno vijeće glasovati o tome kojoj će se koaliciji Most prikloniti, Miro Bulj je rekao da "Most odlučuje o sudbini Hrvatske, a HDZ i SDP neka odlučuju o sebi".

Sastanak je zatvoren za javnost, a trebao bi trajati do 18 sati za kada su najavljene izjave za novinare.

Most je tijekom protekla dva tjedna i lijevoj SDP-ovoj i desnoj HDZ-ovoj koaliciji predstavio svoje prijedloge reformi na području pravosuđa, financija, lokalne uprave i samouprave, izbornog sustava, energetike i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ponedjeljka, 30. studenoga, očekuju da im iz te dvije koalicije stignu pismena očitovanja o njihovim reformskim prijedlozima. U Mostu i dalje smatraju da je zajednička reformska vlada sa SDP-om i HDZ-om moguća.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović, međutim,  jučer je takvu mogućnost otklonio zbog, kako je kazao, "prevelikih razlika", dok je čelniku Mosta Boži Petrovu javno ponudio da bude predsjednik Hrvatskog sabora. Petrov je odmah reagirao ocijenivši  kako je Milanovićeva ponuda promašena te da su Mostu najvažnije reforme, a ne ponude za pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je najavila da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a nakon provedenih konzultacija sa čenicima stranaka potvrdila je da nitko nema većinu za sastavljanje vlade te je drugi krug konzultacija o davanju mandata zakazala za 7. prosinca.

O svemu što se događalo proteklih dana Nacionalno vijeće i izabrani saborski zastupnici Mosta trebali bi zauzeti stajališta na današnjoj sjednici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo