dvije inicijative / Mostovci su s osmijehom na licu Saboru predali više od 800 tisuća potpisa, poručuju: 'Prestanimo maltretirati građane!'

Nakon više od mjesec dana prebrojavanja, Mostovci su napokon stigli u Sabor

24.1.2022.
18:35
VOYO logo

Konačno su ih predali, u 82 kutije MOST je Saboru predao više od 800 tisuća potpisa za dvije referendumske inicijative.

I sada je na potezu parlament koji će zadužiti Vladu da potpise i provjeri. No kako se sve glasnije govori o ukidanju Covid potvrda, do čega se želi doći referendumom, to bi pitanje moglo otpasti. A zadnju bi za oba pitanja mogao reći Ustavni sud. Demokracija na djelu, puko prikupljanje političkih bodova ili gubitak vremena? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više od mjesec dana prebrojavanja, Mostovci su napokon stigli u Sabor. No, prvo su na ulazu trebali pokazati Covid potvrde, zbog čega su i počeli inicijativu. I točno u podne napokon i točna brojka - u 82 kutije 410 533 potpisa za inicijativu "Odlučujmo zajedno", a 409 219 za inicijativu "Dosta je" . 

I osmijeh - koji je Mostovcima danas bio zaštitno lice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I ovo jest pobjeda građana'', izjavio je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

''Mislim da je time sasvim jasna poslana poruka Vladi i Ustavnom sudu što ljudi očekuju, očekuju referendum'', dodao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dakle prestanimo maltretirati građane i opterećivati zdravstveni sustav'', kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Što slijedi dalje, pojasnio je predsjednik Sabora koji je Mostovce primio. Zahtjev ide na Odbor za Ustav, a nakon toga na Vladi je da utvrdi broj i valjanost potpisa, to će nadzirati i promatrači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako niti jedna niti druga strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost one odluke koje će doći od strane onih koji će brojati potpise, znači bit će sigurno promatrači'', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Image
BOŽO PETROV /

'Imamo 400 tisuća valjanih potpisa. Ako Vlada ukine COVID potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu. Jesu li oni postali šegrt smrti?'

Image
BOŽO PETROV /

'Imamo 400 tisuća valjanih potpisa. Ako Vlada ukine COVID potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu. Jesu li oni postali šegrt smrti?'

Nakon toga Jandroković smatra da će se vjerojatno ići na ocjenu ustavnosti pitanja. Most je naime, uz ukidanje covid potvrda tražio i da Sabor dvotrećinskom većinom donosi odluke u pandemiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam siguran da će ići na rušenje ovih pitanja iako znamo na koji način je sastavljen taj Ustavni sud'', komentirao je saborski zastupnik Nikola Grmoja

Iz Ustavnog suda za sada nemaju komentara. Bivši ministar uprave vjeruje da će se provjeravati svaki potpis, jer je broj blizu zakonskog limita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pokušat će oduljiti da dođe do toplijih vremena i onda samo po sebi se pitanje riješi ako smijem predviđati'', rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik. 

Ustavni stručnjak Matija Miloš pak ističe bez obzira na ocjenu ustavnosti, kod nas su referendumske inicijative imale učinak i kada su pitanja proglašavana neustavnim . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sjetimo se referenduma za outsourcing, monetizaciju cesta, ćirilicu. pitanja su proglašena neustavnim ali referendumi su imali efekt, primjerice Vukovar i dalje nema ćiriličnih ploča, zakon se ne provodi'', kazao je Matija Miloš, ustavni teoretičar s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Upravo to tvrdi i MOST, zbog njih stožer nije išao na strože mjere, a vladajuća koalicija razgovara i o ukidanju Covid potvrda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tvrdoglavo su inzistirali na Covid potvrdama koje su se pokazale besmislene i neučinkovite'', rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

''Vrlo je teško predvidjeti što će se točno događati, bilo bi najbolje kad bi bila točna ova procjena da omikronom pandemija završava, onda bi, ne samo ukinuli covid potvrde već i ostale mjere s kojim živimo skoro 2 godine'', izjavio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predaje potpisa, uz postojeće odnosno nepostojeće rokove i u najbržem scenariju, referendum ako do njega i dođe, prije travnja je nemoguć.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo