Vukovar, pred Dan priznanja RH / 'Možda bih ja rekao i goru riječ za to', uzvratio je Pupovac na pitanje je li u RS-u čuo huškačku retoriku nacionalista

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Predsjednik SNV-a zatražio je od novinara da mu 'ne stavljaju riječi u usta', inzistirao je da nije bio na 'Dan RS-a', nego dan uoči, te da potpuno podržava BiH

13.1.2022.
14:30
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac odgovarajući na pitanja novinara u Vukovaru o svom prisustvovanju dan uoči obilježavanja "Dana RS", odgovorio je i na pitanje je li tamo bilo huškačkih nacionalističkih izjava, kazao je da on ima istančan sluh za jezik:

"Nemojte mi stavljati u usta riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ za to, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u Bosni i Hercegovini imaju razorno loš utjecaj na odnose u Bosni i Hercegovini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je sa suradnicima i kolegama u Vukovaru bio zbog organizacije svečane sjednice povodom godišnjice 15. siječnja mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema kao i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Glavna tema pitanja bilo je ipak njegovo subotnje prisustvovanje uoči obilježavanja "Dana Republike Srpske" u nedjelju, praznika kojega vlasti u BiH vode kao neustavan, kojega ne priznaju niti SAD niti EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u Banjoj Luci /

Proslavljen je praznik proglašenja RS, Dodik: 'Priča o BiH je iluzija, žele srpski narod staviti u poziciju manjine'

Image
u Banjoj Luci /

Proslavljen je praznik proglašenja RS, Dodik: 'Priča o BiH je iluzija, žele srpski narod staviti u poziciju manjine'

Na pitanje je li mu neugodno što je tamo bio, Pupovac je djelomično zaobišao odgovor:

"Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mnom prisustvu niti u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji u BiH vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena Država BiH", dodao je i istaknuo da se akademija održala dan prije samog praznika, odnosno 8. siječnja, dok vlasti RS taj dan kao praznik vode 9. siječnja.

Razlog zašto je istaknuo da je Pupovac inzistirao na tome da je u RS bio dan prije 9. siječnja, je to što je 9. siječnja 1992. u Sarajevu samoprozvana Skupština srpskog naroda donijela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske, rat je i službeno počeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otada se vlasti Republike Srpske, unatoč odluci Ustavnog suda BiH, trude ozakoniti ovaj dan kao praznik. 

Rekao je da je on tamo došao na poziv predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, i to zbog pitanja desetaka tisuća izbjeglih Srba iz Republike Hrvatske koji u RS još uvijek žive, a ne mogu riješiti svoj status, zbog kulturne suradnje, kao i povodom pomoći koju je RS pružila u potresu stradalima na Baniji, u prvom redu u pogledu organiziranja stambenih kontejnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je od svega izrečenog na akademiji povodom praznika koji je na razini BiH službeno proglašen neustavnim, on osobno najbliže poruci koju je tamo izrekao patrijarh srpski:

"Što se tiče poruka tamo izrečenih, one su daleko od našeg razumijevanja borbe za prava bilo kojeg naroda, pa i srpskog. Mi smo bliski onome što je tu večer na svečanoj akademiji rekao patrijarh srpski, bez teških riječi, a s jasnim i čvrstim argumentima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izvijestio RTL, patrijarh Porfirije jedini je poslao poruke o suživotu: "Važno je međutim da svi i jedni i drugi znamo da briga o svojim pravima i potrebama nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava."

Pupovac je sada u Vukovaru rekao da se ta patrijarhova poruka temeljila na politici uzajamnog poštovanja i priznavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova mirna reintegracija", kazao je za okupljanje u Vukovaru povodom obljetnice mirne reintegracije i dana priznanja Republike Hrvatske, "koju obilježavamo trebala bi biti dokaz mira, naš doprinos mira ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i tamo gdje tog mira još nema."

"Smatramo da BiH mora biti zemlja mira, čiji mir se temelji na postignutom sporazumu i koji ne snazi, čiju godišnjicu obilježavamo i ove godine, to je Daytonski sporazum", rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U međusobnom razgovoru sva tri naroda moraju doći do boljih rješenja i razumijevanja nego što ga imaju."

"Prema niti jednom narodu imamo dvostruki aršin; niti prema Bošnjacima, niti prema Hrvatima, niti prema Srbima. Niti smo im tutori", rekao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da on, Pupovac, osporava odluku Ustavnog suda BiH, uzvratio je:

"Ja ne dovodim u pitanje nijednu odluku (Ustavnog suda) i nisam u sporu s tim odlukama, kao što nisam u sporu s institucijama RS. Prema tome, ako vi smatrate da sam ja u sporu, morali biste mi to dokazivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam imao problem s priznavanjem BiH, kao niti bilo koje druge zemlje, počevši od ove (Hrvatske)", dodao je, a između ostalog rekao je neka se "ne ispostavlja njemu račun" za to što je međunarodna zajednica propustila "pomoći trima narodima da se dogovore", "umjesto da im nameću rješenja".

Na obilježavanju 30 godina RS-a prisutni su bili, između ostalih, i srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin i Vinko Pandurević, inače u Haagu osuđeni ratni zločinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan ranije su vlasti RS-a otkrile spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio bjelovarsku vojarnu i sebe pri čemu je poginulo 11 hrvatskih vojnika, a Milorad Dodik je "građansku BiH" izjednačio s "uspostavljanjem ustaške države".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo