OREŠKOVIĆEV IZAZOV / Može li prekaljeni financijski menadžer državne financije odvesti prema dugoročnoj stabilnosti?

Je li i tržište kapitala reagiralo je na promjene na Markovu trgu? Indeks na Zagrebačkoj burzi jučer imao najveći dnevni rast u zadnjih pet mjeseci, a optimizam je zabilježen odmah nakon najave Tihomira Oreškovića da će dignuti kreditni rejting države. Može li i hoće li prekaljeni financijski menadžer doista državne financije odvesti prema dugoročnoj stabilnosti?

29.12.2015.
20:48
VOYO logo

Jesu li Oreškovićeve najave zapljusnule investitore toliko očekivanim optimizmom?

Je li to ono što ulagači žele čuti i što ih ohrabruje da više riskiraju? Stručnjaci s burze ne isključuju mogućnost da su investitori najave Oreškovića o dizanju rejtinga države shvatili kao motivaciju za kupovanje dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Investitori su na Zagrebačkoj burzi bili aktivniji posljednih dana. Indeks Crobex rastao je preko 1 posto, prometi su bili solidni. Vjerojatno je da pojačana investicijska aktivnost rezultat kraja godine, ali postoji i mogućnost da je ona rezultat političkih procesa u državi", objašnjava voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke burze Sandra Kuhtić Nalis.

Indeks Zagrebačke burze nakon 8 negativnih tjedana u ponedjeljak je izronio u plus. Doduše vrlo mršav od 1,21 posto, no to je četvrti najveći rast u 2015. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski analitičari podsjećaju da su neki možda htjeli izbjeći novi Zakon na kapitalnu dobit koji kreće od 1.1. No ni oni ne isključuju mogućnost da je imenovanje mandatara menadžera lansiralo optimizam.

"To je svakako vijest koju će tržišta znati pozdraviti radi prekidanja jedne duge nedoumice. Ali izbor nove Vlade i novog mandatara dovodi u pitanje i neke poteze nove Vlade i sigurno su ulagači i o tome razmišljali", kaže investicijski savjetnik privatnog bankarstva Splitske banke SG Stipe Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankari smatraju da je to što Orešković dobro poznaje financije ohrabrujuće za buduću konsolidaciju proračuna.

Je li skok na burzi povezan sa najavama novog mandatara u dizanju kreditnog rejtinga države? Teško je direktno povezati te dvije stvar. No jedno je sigurno. Ljudi koji kupuju i prodaju dionice sigurno jedva čekaju da se proračun konačno potpuno dovede u red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra vijest je i da je industrijska proizvodnja opet zabilježila pozitivan rast od 2,7 posto na godišnjoj razini - to je 10. mjesec za redom da proizvodnja raste.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo