PRIJETI LI SVIJETU GLAD? / Može li Rijeka spasiti Afriku? Putin blokirao izvoz žita iz Ukrajine, hrvatske luke mogle bi biti presudne

Naše luke mogle bi biti alternativni pravac za ukrajinske žitarice kažu u Ministarstvu vanjskih poslova

25.5.2022.
7:20
VOYO logo

Točno je tri mjeseca od početka Putinova krvavog pohoda u Ukrajini. I sada bi se mogla dogoditi - glad. Polovina svega što Afrika uvozi, stiže iz Rusije i Ukrajine. Radi se godišnje o pet milijardi dolara vrijednim žitaricama. Ali sad je ruska vojska blokirala sve glavne ukrajinske izvozne pravce na Crnom moru i 27 milijuna tona žita stoji.

UN upozorava da bi zastoj mogao biti okidač za prehrambenu krizu i glad, koja bi potom mogla biti uzrok društvenih nemira. Rusija hranu koristi kao oružje rekla je danas u Davosu šefica europske komisije. Ali zato Hrvatska ima spreman odgovor na Putinove ucjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše luke bi mogle biti alternativni pravac za ukrajinske žitarice kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Prošle godine svi su pjevušili ukrajinsku eurovizijsku pjesmu koja slavi nacionalnu tradiciju proljetne sjetve, a ove godine cijeli svijet prati ukrajinsku sjetvu i strepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno sam tjeskoban, da. Jedini način za izvlačenje žitarica iz Ukrajine je preko crnomorskih luka. Moraju biti otvoreni, to je jedina opcija", rekao je Kees Huizinga, nizozemski farmer iz Ukrajine.

A o čemu se ustvari radi? Prije rata ukrajinsko žito izvozilo se preko pet glavnih luka u Crnom moru u Mariupolju, Berdjansku, Hersonu, Mikolajivu i Odesi. Velikim dijelom tako žitarice su išle za Afriku. A sada, Mariupolj, Berdjansk i Herson su pod ruskom blokadom, a Putin ne dopušta nikakav transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mikolajivu se trenutno vode žestoke bitke i luka je teško oštećena. A velik dio mora južno od Odesse je miniran, za teretne brodove je prolaz nesiguran. Zato trenutno 27 milijuna tona žitarica čeka prijevoz. Ukrajina ima 13 različitih željezničkih graničnih prijelaza prema zapadu, od Poljske do Moldavije, ali glavni problem je što ukrajinske tračnice nisu iste kao i one na zapadu i zato se ne može samo jednostavno prebaciti vagonima žito, već to zahtijeva veću operaciju, odnosno, sporiji proces. A trenutno se razmatra i opcija većeg izvoza žita putem Dunava, ali stručnjaci upozoravaju da se Dunavom mogu prevoziti samo manje količine.

Image
BLOKIRAJU IZVOZ /

Njemačka ministrica: 'Rusija u ratu koristi glad i siromaštvo i izaziva globalnu prehrambenu krizu'

Image
BLOKIRAJU IZVOZ /

Njemačka ministrica: 'Rusija u ratu koristi glad i siromaštvo i izaziva globalnu prehrambenu krizu'

"Svjedočimo da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje, s globalnim posljedicama", rekla je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su oči uprte u luke na Jadranu. Europska komisija izašla je s planom uspostavljanja prometnih traka solidarnosti. Prema njemu bi se žito iz Ukrajine do Afrike prevozilo i preko hrvatskih luka. Rijeka je za to spremna.

"Mi smo već imali određenu komunikaciju preko resornog ministarstva i tu smo dostavili sve potrebite podatke o mogućim kapacitetima. Svakako u toj otpremi treba biti dobra koordinacija svih dionika i onda će, između ostalog, i riječka luka moći odraditi kvalitetno taj posao. Ne postoje konkretni datumi, ali se već, hajdemo reći, priprema eventualna otprema", kaže Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da se hrvatske luke pripremaju za pomoć.

"Republika Hrvatska je u potpunosti svjesna važnosti ovog pitanja i spremna je biti dio napora na uspostavi traka solidarnosti. Uvjereni smo da, uz baltičke luke, i jadranske luke mogu poslužiti za preusmjeravanje prijevoza žitarica iz Ukrajine, te u tome hrvatske luke mogu dati značajan doprinos. U tijeku su sada detaljne analize kapaciteta za prijevoz i skladištenje", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer već sad blokada je stvorila opasnu prijetnju.

"Nema sumnje da će to značiti glad na pojedinim područjima u svijetu. I ova će situacija gurnuti mnoge zemlje preko ruba", kaže Matthew Hollingsworth, koordinator za hitne slučajeve Svjetskog programa UN-a za hranu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plodna zemlja Ukrajincima je u povijesti bila blagoslov i prokletstvo. Blagoslov jer ih je hranila, prokletstvo je bila predmet želje osvajačima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo