OTJERAO IH NATO / Može li taktičko nadmudrivanje ruskih brodova u Jadranu podići tenzije? Analitičar: 'To je samo igra Rusije i Amerike'

Talijanska vojska posljednja je 3 tjedna kroz periskope i nišane pratila rusku vojnu flotu u Jadranu

21.8.2022.
19:14
VOYO logo

Tri su ruska ratna broda ušla u Jadransko more. Dokaz su fotografije s podmornice koje je objavila talijanska La Repubblica. Na ulazu iz Jonskog mora, 22. srpnja, došli su do američkog nosača zrakoplova USS Truman i flote ratnih brodova koji ga prate. Pokušali su, navodno, spriječiti njegovo kretanje.

"Očito da se stvari pokušavaju zakomplicirati i u našem susjedstvu. Hrvatska je članica NATO saveza, daje punu potporu svim ostalim zemljama članicama NATO saveza, Hrvatska daje punu potpru NATO savezu", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a; 25. srpnja, a 6 dana kasnije Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima je patrolirao iznad Jonskog mora.

Jedna je talijanska fregata nakon toga počela pratiti ruski razarač "Admiral Tribuc", a druga rusku krstaricu "Varyag". Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72. Sve to nije znak za pojačati Hrvatsku patrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dva tjedna /

Što su radili ruski borbeni brodovi u Jadranu? Talijani su ih držali na nišanu, bili su jedni drugima u dometu...

Image
dva tjedna /

Što su radili ruski borbeni brodovi u Jadranu? Talijani su ih držali na nišanu, bili su jedni drugima u dometu...

"Nadzor je stalan. Hrvatska vojska, Hrvatska policija kontolira naše granice u suradnji s našim saveznicima i partnerima i činit ćemo to i dalje", kazao je Jandroković.

Na kraju priče Talijani su uspjeli istjerat ruske brodove - koji su u misiji ispunjavanja Putinove prijetnje o njihovom Sredozemlju - dalje nastavili ploviti Jonskim morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Patroliraju po Sredozemlju i jedna i druga strana, situacija kao što je ova se može dogoditi, Dok god nema izraženih neprijateljstava, tj. ako ne otvara paljbu onda se nemamo čega bojati", kazao je vojni analitičar Marinko Ogorec.

Jesu li ruski brodovi ispipavali NATO-ve položaje ili je to bio pokušaj preuzimanja prolaza iz Jonskog u Jadransko more? Ili je to taktičko nadmudrivanje bilo samo za podići tenziju? Analitičar smiruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije nikakva blokada Jadrana. Jedna krstarica, jedan obavještajni brod bi mogao blokirati udarnu skupinu nosača aviona? Ne, to je igra koju rade Amerika i Rusija. To se zove foreshadowing, kad brodovi jedne države prate plovne sastave druge države", kazao je vojni analitičar Robert Barić.

Dok talijani upozoravaju kako će se zemlje na Sredozemlju na slične scenarije morati priviknuti. I zato najavljuju da će sadašnju operaciju "Sigurno more" preimenovati u "Sigurni Mediteran" i proširiti svoje područje patroliranja dalje od same talijanske obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo