Vedran Jakominić / 'Možemo doći do toga da čak i Ribić pomisli da bi bilo super tražiti nove izazove u realnom sektoru'

Image
Foto: Pixsell

Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije smatra da Hrvatska nakon krize treba ići u novom smjeru

14.4.2020.
10:40
Pixsell
VOYO logo

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, jedan je od dvanaest središnjih ljudi Inicijative Glas poduzetnika i zastupnik interesa ugostitelja. Glavni cilj Inicijative je pokušaj spašavanja hrvatske privrede nakon što prođe kriza novog koronavirusa, piše Novi list.

Hrvatsko gospodarstvo se nalazi u osjetljivoj situaciji iz više razloga, a Jakominić je jedan od rijetkih poduzetnika koji nastoji "prodrmati" čelne ljude hrvatskog gospodarstva te istaknuti probleme i okolnosti realnog sektora. Uz ulogu predsjednika na razini županije, Jakominić je i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalazimo se u jedinstvenoj situaciji, bez presedana u dosadašnjoj povijesti. Nikada, pa čak ni u doba ratova nije gospodarstvo potpuno stalo. Možemo mi sada pričati bajke i postavljati se u tabore, no nije vrijeme za takav pristup. Glas poduzetnika je inicijativa koja je svoju aktivnost prelila s Facebooka na stvarni svijet. Državna reakcija treba biti hrabra i odlučna, ovo što nam je ovih dana pokazala Vlada smjer je koji i mi priželjkujemo. Vlada je odlično reagirala, ali to je tek prva faza. Ono o čemu se još ne raspravlja, iako vidim da je glas javnosti na društvenim mrežama itekako jasan i glasan, je smjer u kojem će se Hrvatska razvijati. A to sigurno nije ono što smo živjeli prije korone", poručio je Jakominić.

Zagovara agresivnu kampanju prema Europi te smatra da svi uključeni moraju djelovati jer od očajavanja nema napretka. Smatra i da je trenutna globalna situacija jedinstvena prilika i poticaj za promjene u načinu na koji Hrvatska djeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedinstvena prilika. Sigurno posljednja u radnom vijeku najvećeg broja danas radno aktivnog stanovništva Hrvatske. Mi nakon korone imamo priliku graditi cijeli sustav iz nule. Možemo postaviti mjerljivu i provjerljivu javnu upravu, potpunu transparentnost javnih financija. Graditi opći porezni zakon kroz suradnju, naprosto stvoriti državu u kojoj želimo živjeti, u kojoj će nam biti lijepo. Objediniti jedinice lokalne samouprave, autoceste učiniti dostupne građanima. Možemo doći do toga da čak i Vilim Ribić pomisli kako bi bilo super potražiti nove izazove u realnom sektoru. Kažu mi mnogi ovih dana da sam utopista. Možda, ali volio bih da prestanemo biti toliko zatvoreno i nepovjerljivo društvo", izjavio je Jakominić i dodao da su zakoni koji se tiču gospodarstva pisani s krajnjim nepovjerenjem prema poduzetništvu te da se poslovanje i nadzor temelje na međusobnom nepovjerenju.

"Građani nemaju povjerenja u svoje vođe, poduzetnici ne vjeruju upravi, a radnici ne vjeruju poduzetnicima. Shvatimo, nikada više nam se neće pružiti ovakva šansa! Nikad! Ovo je trenutak da potpunim zajedništvom, da baš nacionalnim jedinstvom pokrenemo procese stvaranja bogate i nikad više ovako ovisne Hrvatske", rekao je Jakominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Gaši, predsjednica JRE Hrvatska, je istaknula da dugoodišnji napori ugostitelja i ministra turizma Garija Cappellija mogu propasti ukoliko se ne poduzmu konkretne mjere za spas gospodarstva, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo