podzastupljen spol / Možemo pobijedili na sudu: Ne može se od izborne liste koju formira velik broj žena tražiti da ih zamjene muškarci

Image
Foto: Facebook, Dubravka Petric/PIXSELL

Iz Možemo su naglasili kako je ovo velika pobjeda i za njih i za sve žene u Hrvatskoj

21.4.2022.
12:26
Facebook, Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Politička platforma Možemo! održala je danas konferenciju za medije u Osijeku povodom tužbe DORH-a zbog prevelikog broja žena na njihovoj kandidacijskoj listi na lokalnim izborima u svibnju. Na listama su bile 23 žene i osam muškaraca. Govoreći na konferenciji za medije, Katarina Kruhonja, jedna od dvije izabrane vijećnice Možemo! u Osijeku, tvrdi da je takva tužba prvi put podnesena u Hrvatskoj. Ujedno je poručila da se zakon na koji se DORH poziva ne može primjenjivati na njihovu listu

Gotova je pravna bitka između političke platforme Možemo! I države oko ''previše'' žena na njihovoj kandidacijskoj listi na lokalnim izborima u svibnju. Na listama za osječke izbore tada su se nalazile 23 žene i osam muškaraca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi put u Hrvatskoj da se tužba podnosi zbog prevelikog broja žena. Na Facebooku političke platforme priopćili su kako ih je Prekršajni sud u Osijeku oslobodio svih optužbi u procesu koji je protiv njih pokrenula država. 

Image
SUTRA IDU NA ROČIŠTE /

Iz platforme Možemo tvrde da ih država tuži jer su imali previše žena na izbornoj listi: 'Nevjerojatno ali istinito!'

Image
SUTRA IDU NA ROČIŠTE /

Iz platforme Možemo tvrde da ih država tuži jer su imali previše žena na izbornoj listi: 'Nevjerojatno ali istinito!'

''Sutkinja je uvažila sve pravne argumente, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova – smisao i svrha Zakon o ravnopravnosti spolova je osigurati veću zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su to svakako žene. Smisao zakona, kako ga je tumačilo državno odvjetništvo, nikako ne može biti da se, nakon što se formira lista na kojoj ima velik udio žena, umjesto njih traže muškarci koji bi ih zamijenili na listi, kao da bi muškarci u Hrvatskoj bili podzastupljen spol u politici'', stoji u objavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Još jedna važna stvar u ovoj odluci jest da je sutkinja tumačila pojedinačnu pravnu normu u skladu s ostalim odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i svrhom samog Zakona te društvenim kontekstom u kojem su žene još uvijek politički znatno manje reprezentirane od muškaraca'', dodaju iz Možemo. 

Naglasili su kako je ovo velika pobjeda i za njih i za sve žene u Hrvatskoj. Smatraju kako ova odluka predstavlja i putokaz svim političkim strankama da više pažnje obrate na zastupljenost žena na listama i u tijelima političkog odlučivanja. 
''Nastavljamo se boriti za uvjete u kojima žene mogu graditi i karijeru i obiteljski život, u kojima mogu ravnopravno sudjelovati u političkom životu, u kojima svako dijete u Hrvatskoj ima mjesto u vrtiću, a svaki roditelj, bez obzira na spol, ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života'', naglašavaju iz Možemo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo