PROBLEMATIČAN ZAKON / Mrak Taritaš: 'HDZ s partnerima želi kupiti izbore za Europski parlament'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru traje maratonska rasprava oko konačnog teksta Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

22.3.2019.
11:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je zasjedao cijelu noć s četvrtka na petak izjašnjavajući se o više od 900 amandmana na konačan tekst Zakona, a zasjedanje je nastavio i u petak ujutro. 

Najglasniji u protivljenju iz saborskih redova dolaze iz Mosta, čiji je saborski zastupnik Nikola Grmoja u ime stranke pozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da već danas raspiše izbore za Europski parlament. ''Ako je predsjednica svih građana, to će učiniti i prekinuti ovu farsu'', poručio je Grmoja.

Zbog donošenja zakona koji bi navodno trebao povećati transparentnost financiranja političkih kampanja, a donosi se sedam dana prije raspisivanja izbora, zabrinuti su i u Gongu.

Prema konačnom tekstu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, stranke će moći primiti i do tri puta više novca od donatora, dok će se financiranje referenduma regulirati, a da nije donesen novi Zakon o referendumu, upozorila je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković.

Naglasila je i da se suprotno Kodeksu dobre prakse u izborima Venecijanske komisije, izborno zakonodavstvo želi promijeniti neposredno uoči samih izbora. 

Upravo je to sporno i Amsterdamskoj koaliciji, čiji su predstavnici stranaka poručili da prijedlogom izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma HDZ i koalicijski partneri žele kupiti europske izbore. Stoga zahtijevaju da zakon stupi na snagu 1. lipnja, a ne dan prije raspisivanja izbora za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je na konferenciji za novinare u Saboru da predložene izmjene zakona u odnosu na prijašnja rješenja donose niz poboljšanja, ali i stvari koje su apsolutno neprihvatljive.

U izbornoj godini ne mijenjaju se izborna pravila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna stvar je dan stupanja zakona na snagu, gdje se vidi politička nasilnost HDZ-a, HNS-a i Kluba stranke Milana Bandića jer je danas 22. ožujka, a predsjednica izbore za Europski parlament može raspisati najkasnije 25. ožujka. To znači da će zakon stupiti na snagu dan prije raspisivanja izbora", upozorila je.

HDZ, HNS i Bandić će u maniri Ive Sanadera moći legalno potrošiti četiri milijuna kuna, kaže Mrak Taritaš, riječ je o nedemokratskom, nepoštenom mijenjanju izbornih pravila dan prije raspisivanja izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izbornoj godini ne mijenjaju se izborna pravila, to što rade nije korektno prema političkom sustavu ni prema strankama, a pokazuje i omalovažavanje Europskog parlamenta, smatra Mrak Taritaš.

"HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima želi kupiti europske izbore, a pritom novi  zakon nije riješio ključne probleme poput netransparentnosti", rekla je navodeći kao primjer prošle lokalne izbore kada je cijeli Zagreb bio "oblijepljen plakatima dr. Bandića", a poslije je Bandić tvrdio da je potrošio nula kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amsterdamska koalicija ima jedan jedini amandman na prijedlog izmjena zakona - da stupi na snagu 1. lipnja, ako vladajući usvoje taj amandman pokazat će se da u Hrvatskoj ima barem malo demokracije, poručila je čelnica GLAS-a.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da kampanje 2019. godine nisu iste kao prije petnaestak godina, danas se za puno manje novaca može doći do puno više ljudi, prvenstveno kampanjama na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi

"Apsolutno je nepotrebno da bilo koja stranka, pa čak i ako se radi o HDZ-u i dr. Bandiću, potroši tolike milijune kuna na predizbornu kampanju", rekao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni ne razmišljaju o hrvatskom interesu i napretku Hrvatske nego kako legalizirati milijune koje će potrošiti u kampanji, ustvrdio je Beljak i predložio im da kao geslo svoje kampanje uzmu slogan iz stripa Alan Ford: "Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi".

IDS-ov Tulio Demetlika kaže da ga je i ovoga puta HDZ uspio zaprepastiti. Do jučer je HDZ trošio državne novce na kampanju u Lici, a već danas gura novi zakon, jer im nikad nije dosta novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, zakon stupa na snagu u tjednu kad se raspisuju izbori unatoč preporukama Venecijanske komisije da se u izbornoj godini ne mijenjaju izborna pravila, upozorio je Demetlika istaknuvši kako to puno govori koliko Vlada poštuje europske standarde.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo