osvrnula se na aktualnosti / Mrak Taritaš o Bandićevim predizbornim trikovima: 'Zagrebu treba muzej neispunjenih obećanja uoči izbora'

Anka Mrak Taritaš komentirala je zadnje poteze zagrebačkog gradonačelnika

25.7.2016.
22:15
VOYO logo

Buduća kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i jedna od najpopularnijih ministrica Milanovićeve vlade, koja dobar dio svoje slave upravo duguje legalizaciji bespravne gradnje, Anka Mrak Taritaš gostujući u RTL Direktu kazala je kako Milan Bandić legalizaciju ilegalnih priključena na gradski vodovod koristi kao predizborni trik. Također je komentirala njegovo upravljanje Zagrebom, ali osvrnula se i na svoje osmo mjesto na izbornoj listi za parlamentarne izbore. 

Svoju slavu ste stekli legalizacijom bespravnih objekata. Prema tome, Milan Bandić s ovom legalizacijom vodnih priključaka ide vašim stopama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito ne kreće u potpunosti mojim stopama. Mi smo radili legalizaciju sređivanja u prostoru. Svaki bespravni graditelj je platio određenu kaznu, nekada je ona bila simbolična, nekada je bila stvarna. Treba platiti naknadu za bespravnu gradnju. Mi smo našli jednu razumnu mjeru, kada je riječ o zgradama, legalizacija je uspjela. Ovdje je ipak riječ o predizbornom obećanju. Otprilike je oko 25.000 nelegalnih priključaka. Smatram kako ljude treba priključiti na osnovnu komunalnu infrastrukturu s jednom simboličnom cijenom, a onda oni to vrate kroz povećana davanja u vidu komunalne naknade ili cijene vode. Ovih 25.000 ilegalnih priključaka govori o neredu u komunalnom upravljanju gradom.

Koliko znam iz prve i druge ruke, te ilegalne priključke su radile ekipe iz gradskog vodovoda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svašta se priča, ali ja to ne mogu tvrditi. Nered su uzrokovale i komunalne službe Grada Zagreba. Gubitak od 40 posto u vodovodnoj mreži mi plaćamo kroz svoje račune. 

Ima li Zagreb najskuplju vodu u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplja voda u Hrvatskoj je u Zagrebu. 40 posto su se pokazali gubitci u vodovodnoj mreži.

Kako komentirate ovu opsjednutost gradonačelnika s fontanama? Najavio ih je još 30 u Zagrebu. Grad doista lijepše izgleda s fontanama, ali mnogo je kritika. Kakav je vaš stav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemam nikakav problem s fontanama. One izgledaju odlično. Imam jedan drugi problem. Kada pogledate lijevo i desno od takozvane aleje fontana, ljudi nemaju vodovod i odvodnju. 

Kako komentirate zaduženje s narodnim obveznicama koje namjerava izdati gradonačlenik? Je li to dobar model? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ima i čarobni štapić i možda u 2016. i 2017. godini popravi sve ono što u Gradu Zagrebu nismo dobili zadnjih 16 godina. Malo se šalim, ali ono što treba je sustavno i pametno upravljanje Zagrebom. Obveznice baš začudo sada uoči kampanje se namjeravaju izdati. Nedovno sam se našalila da Zagrebu treba muzej neispunjenih obećanja uoči izbora. 

Govorite kako idete u trku za zagrebačku gradonačelnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da sada nije kampanja za parlamentarne izbore, dala bih jasniji odgovor. Moja ekipa i ja smo krenuli ozbiljno u utrku za upravljanje gradom Zagrebom, no onda su došli parlamentarni izbori. Idemo korak po korak. 

Stranka HNS baš ne drži do vas. Najpopularniji ste njihov kadar, a opet su vas stavili na osmo mjesto liste u 2. izbornoj jedinici. Kome ste se tamo zamjerili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bih rekla da sam se zamjerila. Imamo sedam izglednih mandata, nekako je uvijek donešena odluka da to dodatno mjesto trebam izboriti ja. Ja sam borac. Već sam krenula u predkampanju i kampanju, imam na sebi svoje crvene starke s kojima ću krenuti. Idem u kampanju - žestoko, ozbiljno i najbolje što mogu. Na prošlim izborima sam preferencijalno osvojila svoj mandat, imam obavezu prema svima onima koji su glasovali za mene. 

Dosta je aktualna ova afera oko bonusa Upravi Hravtskih šuma. Ne valja kada za direktore javnih poduzeća imamo političke kadrove koji ne znaju ni cipelu zavezati, poduzeća gomilaju dugove i propadaju, a oni zapošljavaju stranačke jarane, a sada ne valja ni kad onda dođe neki menadžer koji uvede red u firmu, suzbije kriminal, smanji gospodarstvu teret doprinosa, poveća dobit i uplate u proračun i za to traži odgovarajuću naknadu. Koji je po vama model za javna poduzeća prihvatljiv?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model koji treba napraviti jest zakonski definirati ista postupanja prema svim državnim poduzećima. Javna poduzeća u vlasništvu države, gdje je skupština resorni ministar ili netko ispred vlade, treba definirati problem bonusa. Ovo je neprimjerena situacija, daje neprimjerenu sliku. Slažem se da ih treba nagraditi, ali to treba biti regulirano, transparentno. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo